Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Lidé chtějí energetickou koncepci založenou na úsporách

Česká veřejnost pokládá podporu obnovitelných zdrojů energie a úspory energie za perspektivnější strategii než výstavbu nových jaderných elektráren či intenzivnější těžbu uhlí.

Zhruba dvě třetiny obyvatel ČR chtějí, aby stát založil svoji energetickou politiku především na podpoře zateplování domů a jiných úspor nebo na využívání větrné, solární či vodní energie. Vyplynulo to ze sociologického průzkumu agentury Focus pro ekologické Hnutí Duha.

Průzkum, jehož se letos v září zúčastnilo 1041 respondentů starších 18 let, zjišťoval, co by podle dotazovaných měl stát udělat, aby za deset let platili méně za energii. Pomoc se zateplováním domů nebo podporu jiných úspor energie preferovalo 40 procent respondentů. Čtvrtina by dala přednost větší podpoře využívání větrné, sluneční a vodní energie a necelá pětina (17 procent) respondentů by na prvním místě podporovala stavbu nových jaderných reaktorů. Jen 12 procent si myslí, že by měl stát především zajistit dostatek uhlí pro energetiku.

Podpora využívání obnovitelných zdrojů je přitom o něco silnější mezi nejmladšími respondenty ve věku do 24 let a lidmi s vysokoškolským vzděláním a s nejvyšším socioekonomickým statusem.

Podrobněji v připravovaném článku.

K úsporám energie se dnes připojilo Sdružení výrobců polystyrenu (EPS ČR). Ty prý spočívají hlavně v zateplování budov. "Spotřeba energie a zejména její rostoucí ceny budou v následujících desetiletích představovat zřejmě jedno z klíčových témat. Nejlevnější energie je přitom ta, kterou se podaří uspořit a řešením je právě zateplení," uvedlo sdružení v tiskové zprávě.

O státní energetické koncepci, která má vytýčit směr, jakým se bude česká energetika ubírat v nadcházejících 20 až 30 letech, bude ve středu jednat vláda. Plán počítá s větším využitím jaderné energie a s omezením podpory obnovitelných zdrojů. Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) je hlavním smyslem koncepce modernizovat českou energetiku a zajistit bezpečné dodávky energií za přijatelné ceny pro domácnosti i průmysl.

Materiál se již připravuje několik let a doznal řadu změn pod různými ministry průmyslu a obchodu. Současný návrh měla vláda naposledy na stole v září, tehdy ale projednávání koncepce přerušila. Ekologické organizace připravovanou aktualizaci státní energetické koncepce tvrdě kritizují a opakovaně varují, že domácnostem přinese vyšší náklady za energie.

 
 
Reklama