Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ministr Kuba představil obrysy nové STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE

Na včerejším brífinku Ministerstva průmyslu a obchodu uvedl ministr Kuba nově připravovanou SEK sloganem "stabilní elektřina za přijatelnou cenu..."

K dosažení tohoto cíle má stát řadu nástrojů, které mají především zvýšit efektivitu využívání současné klíčové suroviny pro výrobu elektřiny - energetického uhlí. Vyřazením zdrojů s nízkou účinností a vyšším vyžitím tepla z jaderných elektráren (připojením teplárenských soustav Českých Budějovic a Brna) má být dosaženo až 30% úspor ve spotřebě uhlí. Tím má být zajištěn dostatek uhlí pro výrobu elektřiny i tepla bez prolamování územních limitů těžby až do roku 2035. Ministr ale předpokládá, že v letech 2018-20 bude nová vláda donucena se k rozhodnutí o limitech vrátit.

Koncepce předpokládá nárůst podílu výroby elektřiny u jaderných zdrojů až na cca 55% rozšířením JE Temelín o dva bloky a prodloužením životnosti Dukovanské JE. Celkové využití jaderného paliva v energetickém mixu má ze současných 16 procent vzrůst na 30 až 35 procent. Naopak u uhlí chce Kuba, aby bylo více využíváno v teplárnách. Podíl tuhých paliv má v mixu klesnout ze 40 procent na 12 až 17 procent.

Finanční podporu nových obnovitelných zdrojů chce v budoucnu Kuba zásadně omezit. Podpora státu má být podle něj směřována například do zjednodušení povolovacích procesů u obnovitelných zdrojů či dostupnosti kapacity v síti pro tyto zdroje. Prostor však stále vidí pro malé solární zdroje na střechách domů a pro biomasu. Nárůstem výkonu malých fotovoltaických elektráren předpokládá zvýšení současného připojeného výkonu 2000 MW až na 6000-7000 MW.

Podrobněji se k připravovanému návrhu budeme věnovat na TZB-info v pondělním redakčním článku.

 
 
Reklama