Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

GasNet zprovoznil v Mladé Boleslavi druhou čerpací stanici na LNG

Skupina GasNet, tuzemská jednička v distribuci zemního plynu, úspěšně zprovoznila v České republice už svou druhou mobilní veřejnou plnicí stanici na zkapalněný zemní plyn (LNG). Samoobslužná čerpací stanice se nachází v Kosmonosech u Mladé Boleslavi, v bezprostřední blízkosti dálnice D10 a hlavního závodu ŠKODA AUTO.

Řidičům nákladních vozů na LNG je tato moderní a ekologická technologie k dispozici non-stop. Bezproblémově zde natankují všechny značky nákladních aut s pohonem na LNG.

Po Klecanech u Prahy teď mohou řidiči nákladních vozů na LNG pohodlně a komfortně tankovat také u Mladé Boleslavi v blízkosti dálnice D10. Veřejná čerpací stanice se nachází v Průmyslové ulici, je samoobslužná a otevřená 7 dní v týdnu 24 hodin denně. Samotné tankování není nijak složité – řidiči procházejí vstupním školením, kde se hlavní důraz klade na bezpečnost. Rovněž platba prostřednictvím tankovací karty, kterou GasNet distribuuje svým zákazníkům, je velmi jednoduchá.

Už téměř rok úspěšně provozujeme naši první LNG stanici v Klecanech a vývoj v posledních měsících nás naplňuje optimismem. Počet nákladních aut na zkapalněný zemní plyn v České republice roste. V LNG vidíme velký potenciál a jsme přesvědčeni, že bude hrát klíčovou roli při dosažení emisních cílů České republiky v nákladní dopravě,“ říká Thomas Merker, Chief Financial Officer skupiny GasNet, a dodává: „Podporujeme rychlé vybudování trhu s LNG v nákladní dopravě a v těchto aktivitách budeme rozhodně pokračovat i nadále. Zprovoznění naší druhé mobilní stanice v Mladé Boleslavi je v tomto směru dalším důležitým krokem.

Umístění stanice do Mladé Boleslavi má strategický význam

Skutečnost, že svou druhou LNG stanici GasNet otevřel právě v Mladé Boleslavi, v bezprostřední blízkosti areálu ŠKODA AUTO, má klíčový význam. Loni v listopadu totiž podepsal Český plynárenský svaz (ČPS), jehož je GasNet významným členem, memorandum se společností Škoda Auto. Kromě dalších aktivit v oblasti ozeleňování dopravy se největší tuzemská automobilka zavázala, že bude motivovat svoje subdodavatele k využívání LNG. „Když dá společnost jako ŠKODA AUTO tímto způsobem najevo, že chce jít cestou udržitelné silniční nákladní přepravy a bude proto podporovat své dodavatele využívající LNG, je to důležitý signál pro celý trh. Přechod na zkapalněný zemní plyn se tak pro dopravce stává jasnou konkurenční výhodou,“ vysvětluje T. Merker.


Pro přechod na LNG nabízí GasNet komplexní podporu a pomoc

GasNet se dlouhodobě zasazuje o rozvoj LNG v nákladní silniční dopravě. Zájemcům o přechod na LNG je společnost připravena vyjít maximálně vstříc. „Máme strategické know-how. Podíleli jsme se na testování vozů na LNG, spolupracujeme s výrobci a samozřejmě také s dopravci. Cenné zkušenosti jsme nasbírali na naší první stanici v Klecanech, kde dnes obsluhujeme desítky českých i zahraničních zákazníků. Zájemcům o přechod na LNG jsme proto schopni poskytnout komplexní poradenství na klíč a zdarma,“ říká Filip Dostál, Head of Business Development, GasNet, a dodává: „Firmám pomůžeme s vyhodnocením celkové implementace LNG a vytipujeme vhodné trasy s ohledem na infrastrukturu v tuzemsku i v zahraničí. Umíme zprostředkovat možnost testování LNG vozidel přímo u výrobců a pravidelně řidiče školíme. Zákazníkům pomůžeme také zjistit úsporu v nákladech na palivo dle individuálních parametrů a uspět tak ve stále náročnějším konkurenčním boji v tendrech a zakázkách na udržitelnou dopravu.

Všechny potřebné informace jsou na webu www.lng.cz, lze využít i přímý kontakt info@lng.cz nebo telefon 738 010 203.

Technologie LNG je ekologická, bezpečná a spolehlivá

Emise vozidel na LNG jsou oproti klasickým palivům nižší o desítky procent. Ve srovnání s naftovými motory mají vozy na LNG při srovnatelném dojezdu výrazně nižší emise, nižší hlučnost a nižší provozní náklady. Podle Národního akčního plánu čisté mobility by mělo do roku 2030 jezdit v České republice 6 900 nákladních vozidel na LNG. Provoz vozidel na LNG je naprosto bezpečný, a právě bezpečnost a spolehlivost provozu je pro GasNet absolutní prioritou. V Mladé Boleslavi je instalována jedna z nejmodernějších dostupných technologií, která umožňuje bezproblémové natankování všech značek nákladních aut na LNG. Jedná se o vozy značky Volvo, Scania a Iveco.



GasNet, s.r.o.
logo GasNet, s.r.o.

GasNet je provozovatel největší plynárenské distribuční soustavy v České republice. Zajišťuje spolehlivé a bezpečné dodávky zemního plynu pro více než 2,3 miliónu zákazníků. GasNet má v tuzemsku zhruba 80% podíl na distribuci zemního plynu a spravuje 65 ...