Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda dnes schválila Státní energetickou koncepci

Schválení aktualizace SEK pomůže investorům při rozhodování a plánování investic. Z pohledu teplárenství není úplně ideální, ale je to dobrý základ, říká Mirek Topolánek za Teplárenské sdružení ČR.

Vláda dnes schválila Státní energetickou koncepci, po které dlouhodobě volali zástupci průmyslu i energetiky včetně Teplárenského sdružení České republiky. Dokument stanovuje koncepci a strategické cíle energetiky ČR do roku 2040. Obsahuje také řadu konkrétních úkolů v tvorbě legislativy nebo výkonu státní správy.

„Ta koncepce z pohledu teplárenství samozřejmě není úplně ideální, ale je to dobrý základ, který umožní provádět konkrétní prospěšné kroky k postupnému narovnání podnikatelského prostředí v energetice. V dnešní hektické a turbulentní době je důležité, že máme alespoň základní vodítko pro budoucí rozhodování a investice,“ řekl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek.

Novela zákona o hospodaření energií, která nedávno vyšla ve Sbírce zákonů pod číslem 103/2015 a nabyde účinnosti 1. července letošního roku, významně posiluje závaznost Státní energetické koncepce. V zákoně se doslova píše: „Státní energetická koncepce je závazná pro výkon státní správy v oblasti nakládání s energií.“
Na schválení Státní energetické koncepce by také měla navázat řada konkrétních kroků v exekutivní i legislativní oblasti, aby nezůstala jen na papíře.

„Je nesporným úspěchem této vlády, že po 11 letech konečně schválila aktualizaci zásadního strategického dokumentu v energetice. Schválením energetické koncepce ovšem práce nekončí, ale vlastně teprve začíná, protože bude potřeba ji uvést do praxe,“ upozornil Mirek Topolánek.

Na schválení Státní energetické koncepce by měly navázat další konkrétní kroky.

Vláda by měla udělat zásadní rozhodnutí o zpřístupnění zásob hnědého uhlí a o jeho přednostním využití v kombinované výrobě elektřiny a tepla v teplárnách a schválit Surovinovou politiku. Současně je potřeba významně zjednodušit povolovací procesy pro energetické stavby, schválit nový zákon o odpadech a tak dále. ČR by také měla aktivněji prosazovat své zájmy v Bruselu, kde se nyní pokládají základy budoucí Energetické unie. V rámci možností daných evropskou legislativou by mělo být postupně kultivováno podnikatelské prostředí v domácí energetice.

Na aktualizovanou Státní energetickou koncepci by měla navázat také aktualizace 14 Územních energetických koncepcí pro jednotlivé kraje a hlavní město Prahu.

„Stávající Územní energetické koncepce jsou v mnoha případech již překonané vývojem a nefunkční, a tak je potřeba je aktualizovat, aby byly v souladu se Státní energetickou koncepcí a současně byly dobrým základem pro tvorbu zásad územního rozvoje, případně i územní plány,“ řekl ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek.


TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky
logo TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky

Zájmové sdružení právnických osob, jejichž činnost souvisí s problematikou výroby, rozvodu a spotřeby tepla, výrobou a montáží technologií pro teplárenství a projektování zařízení pro zásobování teplem. Členové Teplárenského sdružení ČR vyrábějí více než ...

 
 
Reklama