Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Uhlí za limity by mělo být efektivně využito v teplárnách

Teplárny mají zájem využít uhlí za limity, chtějí však dopředu znát podmínky, za kterých bude uhlí k dispozici, aby bylo možno zajistit cenově přijatelné dodávky tepla pro průmysl a obyvatelstvo. Představitelé Teplárenského sdružení České republiky o tom chtějí jednat s politickou reprezentací i těžebními společnostmi.

Zájmem obyvatel využívajících teplo vyrobené z uhlí je definování přijatelných podmínek, za kterých bude toto uhlí k dispozici teplárenským společnostem pro výrobu tepla. Teplárenské sdružení ČR má proto zájem se zapojit do probíhající debaty o využití uhlí za limity těžby v severních Čechách.

„Provozovatelé tepláren mají zájem využít uhlí za limity v takovém množství a ceně, aby to umožnilo obnovu a modernizaci teplárenských zdrojů na dobu jejich životnosti při zachování konkurenceschopné ceny tepla,“ uvedl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek a dodal: „Vláda by měla dopředu nastavit jasné podmínky pro využití uhlí za limity.“

O využití uhlí v současné době fakticky rozhodují těžební společnosti, které ho vytěží. Stát nemá potřebné nástroje, aby mohl zasáhnout a prosadit způsob využití zásob uhlí za limity ve veřejném zájmu.

„Chceme panu premiérovi (Bohuslavu) Sobotkovi a panu ministrovi (Janu) Mládkovi sdělit naše představy o nezbytných krocích, které je potřeba udělat, aby bylo uhlí za limity skutečně efektivně využito,“ řekl Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR.

Mirek Topolánek, předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR
Mirek Topolánek, předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a Martin Hájek, ředitel Teplárenského sdružení ČR, foto D.Kopačková

Premiér Bohuslav Sobotka i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek veřejně deklarovali ochotu jednat se všemi, jichž se otázka limitů těžby uhlí v severních Čechách dotýká. Takovým subjektem je nepochybně i Teplárenské sdružení České republiky a jeho výkonná rada se usnesla, že tuto nabídku využije.

Z hnědého uhlí se v České republice vyrábí necelá polovina veškerého tepla pro rozvod. Teplo z hnědého uhlí zde využívá přibližně 650 tisíc domácností, což je více než dvě pětiny všech domácností připojených na dálkové vytápění. Na výrobu tepla se v roce 2013 spotřebovalo 6,4 milionu tun hnědého uhlí, což byla necelá šestina z více než 36 milionů tun celkové spotřeby hnědého uhlí v energetice ČR.