Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Cena elektřiny pro domácnosti v Německu roste

I přes razantní rozvoj energetiky z obnovitelných zdrojů v Německu tamní zákazníci platí rok od roku stále vyšší účty za elektřinu. Jaké je současné složení ceny elektřiny u našich sousedů a jaký je vývoj cen elektřiny za posledních několik let? Co lze očekávat na přelomu tohoto a následujícího roku?

Kalkulátor cen energií TZB-info

Ceny celkových plateb za dodávku elektřiny pro domácnosti se od začátku tohoto tisíciletí zvýšily z 13,94 až na 28,69 centů za kilowatthodinu. To odpovídá nárůstu za toto období o 107 %, tedy každý rok se cena pro domácnosti zvýšila v průměru o 7 %. Regulované ceny se v uvedeném období zvedly trojnásobně (z 5,59 na 15,59 centů).

Vývoj průměrných celkových cen elektřiny má od roku 2006 stoupající úroveň, rekordní výše ceny bylo dosaženo v roce 2014, kdy ceny stouply na 29,14 centu za kilowatthodinu. Počátkem krize, koncem roku 2008, se propadla cena elektřiny (komodity) na burze a trend poklesu cen neustále pokračuje. Nejdříve stála za snížením ceny elektřiny jako komodity snížená spotřeba vlivem slabší poptávky, v posledních letech rozhodující vliv na pokles ceny mají obnovitelné zdroje.

Vývoj celkových cen elektřiny v Německu
 

Při pohledu na celkové složení ceny elektřiny, kterou platí domácnosti vidíme, že více než polovinu celkové částky tvoří odvody státu jako jsou daně a příspěvky na obnovitelné zdroje (54 %). Na distribuci připadá 25 % ceny a pouhých 21 % je pro obchodníka. V této částce je zahrnuta cena komodity i marže obchodníka.

Složení celkové ceny elektřiny v Německu v roce 2016
 

Trend stoupajících cen bude pokračovat. Podle mínění mnohých energetických expertů bude dále stoupat příspěvek na obnovitelné zdroje a na výstavbu nových sítí. Čtyři provozovatelé německých přenosových sítí již ohlásili zvýšení ceny pro příští rok o pět až o osmdesát procent.

Distribuční soustava v Německu
Distribuční soustava v Německu

Spotřebitelské organizace argumentují tím, že někteří dodavatelé by mohli ceny směrem dolů sami korigovat. Bez tlaku zákazníků, kteří by si měli vybrat levnějšího dodavatele, však nebudou dodavatelé nuceni snižovat ceny. Podle Spolkové síťové agentury (jako náš ERÚ) 34 % zákazníků zůstává u základního dodavatele se standardním produktem, často s nejdražším na trhu. Rozdíly v nabídkách na jednom distribučním území nyní činí 15 až 30 %.

Za první třetinu tohoto roku zvýšilo 219 obchodníků cenu proudu v průměru o 2,8 %. Týká se to 17 milionů domácností. Další nárůst ceny, tentokrát o 3,15 % se očekává na přelomu tohoto a nadcházejícího roku.

Důvodem růstu cen počátkem tohoto roku bylo zvýšení poplatků za sítě distributory. Podle údajů Spolkového svazu pro energii a vodní hospodářství (BDEW) byly tyto poplatky v průměru o 4,7 % vyšší než před rokem. Také se zvýšil poplatek za obnovitelné zdroje z 6,17 na 6,35 centů za kilowatthodinu, což odpovídá tříprocentnímu nárůstu ceny.

Provozovatelé sítí nestačí držet krok s rychlým rozvojem obnovitelných zdrojů. Pro vyrovnání výkyvů je třeba provádět protiopatření, tzv. stabilizování sítě. Pouze 5 % z celkových nákladů jde podle šéfa společnosti Tennet Keussena do výstavbu nových sítí.

Zdroj

  1. http://strom-report.de/strompreise/#strompreise-preisgarantie
  2. https://1-stromvergleich.com/strompreisentwicklung/
 
 
Reklama