Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kdy se vyplatí mikrokogenerace (I)

Společná výroba elektřiny a tepla mikrokogenerační jednotkou (kogenerace) je v ČR stále poměrně neznámé téma. Ani laici, ani odborná veřejnost nemá dostatečné množství informací o této problematice. Proto existují dva tábory. Jeden říká, že mikrokogenerace se vůbec nevyplatí a druhý tábor je přesvědčen, že je mikrokogenerace vhodná i pro větší rodinné domy.

Jak už to tak bývá, oba tábory mají pravdu, ALE jen občas. Musím zdůraznit slovo občas, protože vždy záleží na konkrétních podmínkách.

Proto vznikl tento seriál o mikrokogeneraci a jejím využití (bude zveřejňován postupně):

Kdy se vyplatí mikrokogenerace (I)
Mikrokogenerace a velké objekty (II)
Mikrokogenerace a velké areály (III)
Navrhování výkonu mikrokogenerace a dotace KVET (IV)


 

Věřím, že po pročtení celého seriálu si laická i odborná veřejnost udělá představu, jak lze efektivně využívat výhod našich kogeneračních jednotek XRGI s výkony 6 kWe, 9 kWe, 15 kWe a 20 kWe.

I když jednotky mají relativně malý výkon, umí vyrobit poměrně velké množství elektřiny i tepla, a proto je mikrokogenerace vhodná až od určité velikosti objektu. Zásadní podmínka je, aby veškerá vyrobená energie byla spotřebována v místě instalace. Prodej elektřiny do sítě je ztrátový a vyplatí se jen ve zcela specifických podmínkách.

 
Naše mikrokonerační jednotkyNaše mikrokonerační jednotkyNaše mikrokonerační jednotky

I naše nejmenší jednotka umí vyrobit, v zimním režimu 4400 hodin, relativně velké množství energie. Výkony 6 kWe / 13,5 kWt vypadají vhodné i pro rodinný dům, ale to je velká mýlka. Pokud si vynásobíme výkon počtem hodin, pak se dostáváme na 26 400 kWhe/rok a 59 400 kWht/rok. Jedná se o čísla, která jsou na hony vzdálená potřebám rodinného domu...

Jaká jednotka je vhodná pro váš objekt

V tabulce jsou ke konkrétním tepelným ztrátám objektu přiřazeny vhodné kogenerační jednotky. V návratnosti investice bylo počítáno i s náklady na pravidelnou povinnou údržbu jednotky. V tabulce je detailně propočten ZIMNÍ PROVOZ jednotky, což je nejčastější využití, protože většina objektů není schopna využít odpadní teplo z kogenerace mimo topné období. Pokud by byl zajištěn odběr tepla v průběhu celého roku, pak se návratnost investice výrazně zkracuje.

Obecně se dá říci, že naše jednotky se hodí všude tam, kde začíná tepelná ztráta na cca 50 kW, a roční celkové náklady na teplo a elektřinu dosahují okolo 350 tis. Kč/rok/bez DPH.

 

V ceně investice je zahrnuto: plynařské práce včetně materiálu (v kotelně), elektro práce včetně materiálu (v kotelně), vodoinstalací práce včetně materiálu, doprava na místo, uvedení do provozu.
Není zahrnuto v investici: komín, plynová přípojka, projekční práce

Naši klienti


Typická instalace

Nejčastější je použití právě jen jedné kogenerace. Z principu jsou jednotky určeny pro menší objekty a areály firem. Proto lze většinou krýt potřebu energií jednou mikrokogenerační jednotkou.

EC POWER dodává ucelený systém řešení (vše co je na schématu barevně), což výrazným způsobem eliminuje chyby při návrhu celého systému. Veškeré datové jednotky spolu navzájem komunikují a optimalizují chod jednotky, pomocí systému Q-NET. Vždy je nutná akumulační nádoba 500 l až 1000 l, pokud to objekt vyžaduje větší akumulaci, dávají se akumulační nádoby do baterií.

Každá kogenerační jednotka je vybavena komunikačním systémem, který veškerá data předává do datové centrály výrobce. K těmto datům má přístup jak servisní firma, tak i klient.

 

Výjimečné vlastnosti našich kogeneračních jednotek

 

Závěrem

Věřím, že vám uvedené informace pomohou se zorientovat, pro jaké objekty a provozy je mikrokogenerace s výkony od 6 kWe do 20 kWe vhodná a ekonomicky zajímavá.

Vhodnost mikrokogenerace pro daný objekt ale není jen o malém výkonu. Pokud je v objektu málo místa, požadavek na nižší hluk apod., pak je řešením instalace více mikrokogeneračních jednotek tzv. MULTI LOCAL SYSTÉM, kdy lze pomocí mikrokogenerace instalovat výkon v řádu desítek až stovek kWe. O tom zase příště.

 
 
Reklama