Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rozvodna Karlín - nová energie pro Prahu

Karlín roste jako z vody. Což je vlastně pravda, protože ničivá povodeň, která se přes něj převalila v roce 2002, poskytla příležitost obnovit tuto čtvrť v souladu s nejmodernějšími architektonickými trendy. Roste tu nespočet unikátních staveb, mezi jinými nová rozvodna PREdi.

Prosklená budova karlínské rozvodny PREdi má samé výjimečné sousedy – hotel Hilton, atraktivní budovu Danubehouse a sídlo pojišťovny Kooperativa – Main Point Karlin, který byl v roce 2012 vyhlášen nejkrásnější kancelářskou budovou světa. Rozvodna mu bude důstojně sekundovat. Je nejen pohledná, ale také velmi důležitá. Kdyby nevznikla, kapacita zdejší elektrorozvodné sítě by nestačila ani pro původní zástavbu, natož pro tu novou. „Developeři jsou připraveni na další mohutnou výstavbu na Rohanském ostrově, ale my už jsme pro ně již neměli kapacitu pro připojení ,“ popisuje stav v Karlíně a Libni Vladimír Kocian, vedoucí oddělení Řízení výstavby společnosti PREdi, a pokračuje: „Příprava na stavbu nové rozvodny trvala čtrnáct let, problémy byly hlavně s vlastníky pozemků a umístěním rozvodny . Poslední razítko na stavebním povolení se nám podařilo získat 25. října loňského roku a ihned jsme začali stavět.“

Úkol pro mistra jeřábníka

Rozvodna vyrostla „na zelené louce“. Protože původně bylo v těchto místech slepé rameno Vltavy, do nestabilního pískového podloží bylo nutno nejprve zapustit 96 pilotů, které se o pevnou skálu opřely až v hloubce 8-12 metrů. „Lokalita je v zátopové oblasti, takže jsme do stavby museli začlenit i prvky, které by ji ochránily před velkou vodou,“ vysvětluje Vladimír Kocian. I další okolnosti stavby byly výzvou pro mistry v oboru. Pozemek nenabízí příliš velký operační prostor, takže rameno obřího jeřábu míjelo plášť oceněného Main Pointu Karlin ve vzdálenosti pouhých sedmdesáti centimetrů! Ale všechno dobře dopadlo, budova rozvodny už stojí a na jaře bude budova stavebně dokončena zcela. „Potom se všechny práce přestěhují dovnitř,“ slibuje Vladimír Kocian. „Budova je dokonale odhlučněná, proto se do okolí už nebude šířit žádný stavební hluk. Stejně dokonale plášť budovy nepropustí žádný provozní hluk až bude rozvodna v provozu.





Tři „hadi“ pod napětím

Energie do rozvodny umístěné v centru Prahy míří soustavou kabelových tunelů Karlín (který je již v předstihu vybudován o průměru cca tři metry, který vede v hloubce osmatřicet metrů). Tři černé žíly kabelu s napětím 110 kV, které tloušťkou připomínají dospělou krajtu, musejí být v suchém prostředí, proto je v tunelech nainstalována účinná vzduchotechnika.

Rozvodna bude dokončena ve dvou etapách. První transformátor o výkonu 63 MVA se rozběhne do konce roku 2017, druhý se stejným výkonem o rok později. Celkový výkon 126 MVA by dokázal pokrýt například spotřebu energie třiceti sportovních hal velikosti O2 Areny. Však také představuje investici v řádech stovek milionů korun a z hlediska technologií a funkčnosti nabízí to nejlepší, co je v současné době na světě k mání. „Srdce každého odborníka zaplesá,“ zasní se na závěr Vladimír Kocian. „Zařízení je dálkově ovládané a řízené z dispečinku. Je téměř zcela bezúdržbové, takže na vše bude pár hodin denně dohlížet jediný pracovník. Bezpečnost objektu zajistí zabezpečovací prvky, včetně kamerového systému.“ Nová rozvodna bude také schopná fungovat v rámci chytrých sítí, až se Praha jednou zcela promění ve Smart City.






 
 
Reklama