Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Topná sezona začíná. Letos o týden později než loni

Pokud dojde k výraznému oteplení, jsou teplárny podle vyhlášky připraveny opět vytápění přerušit. Pokud bude podzim průměrný, ušetří zákazníci na vytápění průměrně kolem 2000 Kč.

S prvním podzimním dnem přichází podle staletého kalendáře Svatováclavské léto (24. září až 1. října), jehož počátek přináší periodu ochlazení, což se letos potvrdilo zatím nejchladnější nocí. Ve většině měst a obcí již bylo obnoveno nebo zahájeno vytápění z tepláren (např. Praha, Brno, Ostrava, Olomouc, Otrokovice, Liberec, Česká Lípa, Děčín, Most, Litvínov, Plzeň, Sokolov, Zlín, Vsetín, Orlová, Pardubice, Hradec Králové, Trutnov a další). Na víkend a začátek příštího týdne sice meteorologové předpovídají mírné oteplení, ale ranní a večerní teploty opět výrazně klesnou, a tak se postupně přidají i ostatní teplárny z teplejších oblastí České republiky. Topná sezona naplno startuje v porovnání s minulým rokem s týdenním zpožděním. Vloni začaly hřát radiátory ve většině měst a obcí už kolem 16. září.

Letošní rok je zatím teplotně výrazně nadprůměrný. „Z našeho bleskového průzkumu v teplárnách vyplývá, že v letošním roce zatím klesla kvůli velmi teplému počasí meziročně dodávka tepla za prvních devět měsíců roku až o pětinu. Pokud bude podzim průměrný, zákazníci ušetří na vytápění průměrně kolem 2000 korun,“ uvedl ředitel Teplárenského sdružení ČR Martin Hájek.
Úspora se bude v konkrétních případech významně lišit v závislosti na spotřebě tepla a jeho ceně. Nižší bude v případě dobře zaizolovaných domů s nízkou spotřebou a nízkou cenou tepla. Domácnosti ji však pocítí až v příštím roce, kdy bude provedeno vyúčtování nákladů na teplo.

Pokud dojde k výraznému oteplení, jsou teplárny podle vyhlášky připraveny opět vytápění přerušit. K charakteristice počasí na přelomu září a října totiž patří nejen výrazný pokles nočních teplot, ale zároveň je pro tento čas typická i jejich velká rozkolísanost. Během tohoto období je možný jak pokles teplot, tak jejich výrazný vzestup, na což teplárny aktuálně reagují. Na začátek příštího týdne meteorologové předpovídají jasné počasí a přes den by měly v nížinách vystoupat teploty i nad 20 °C, takže některé teplárny mohou utlumit celodenní vytápění jen na ranní a večerní přitápění. Jakmile totiž zapadne slunce, teploty už budou rychle klesat i výrazně pod 10 °C.

Poznámka: Více než polovina domácností v domech s domovními předávacími stanicemi může začít s vytápěním podle vlastního uvážení kdykoliv a nemusí čekat na dostatečnou zimu. I ostatní odběratelé mohou stejně tak požádat o dodávku tepla pro vytápění ještě před splněním vyhláškou dané průměrné denní teploty 13 °C (pokud nejsou napojeni na teplárenské soustavy přes domovní výměníkové stanice). Na druhou stranu otužilé domácnosti mohou vypnout své radiátory nastavením termostatických ventilů na nižší hodnoty. Každý si tak může nastavit v bytě tepelnou pohodu, která mu vyhovuje.