Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Letní odstávky při dodávce teplé vody

Odstávka má teplárnám v létě primárně umožnit opravit poruchy, které není možné odstranit při provozu, dále ke kontrole, úpravám a přípravě zařízení i sítí pro bezporuchový provoz pro nastávající zimní období. Dále se odstávky využívají například k připojování nových odběratelů.

Léto patří k období, které spojujeme s odpočinkem a dovolenými. Podle laického pohledu by to mělo platit i pro teplárny…. Ale neplatí. Topit už se sice nemusí, ale stále je potřeba teplo pro ohřev vody. A v neposlední řadě je nezbytné připravit zdroje i celou soustavu zásobování teplem na další zimní provoz.

Teplárny chtějí, stejně jako provozovatelé ostatních síťových odvětví (elektřina, plyn, voda, komunikace, doprava), aby jejich služby měly co nejméně přestávek. Pokud už musí být, je pochopitelně jejich snahou omezovat těmito odstávkami odběratele co nejméně.
Pět desítek výrobců a dodavatelů tepla, kteří jsou členy Teplárenského sdružení České republiky, dodává teplo a teplou vodu do více než 1,1 milionu domácností. Používají různé technologie a každý z nich má svým způsobem jedinečnou soustavu zásobování i odlišné místní podmínky. Přesto se jejich postupy v případě odstávek a zásobování teplou vodou v létě v základních rysech shodují. Je to dáno i legislativou, která stanovuje pravidla pro přerušení dodávek tepla a teplé vody,“ říká ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek.

Letní odstávka je dopředu plánovaná akce a je připravována až na rok dopředu - zejména v teplárnách, které dodávají teplo průmyslovým podnikům (ty na danou dobu často plánují celozávodní dovolené).
Odstávka má teplárnám v létě primárně umožnit opravit poruchy, které není možné odstranit při provozu. V této době jsou totiž odběry nejnižší a používají se pro zmíněný ohřev vody. Dále se odstávky využívají ke kontrole, úpravám a přípravě zařízení i sítí pro bezporuchový provoz pro nastávající zimní období. Jsou rovněž využívány například k připojování nových odběratelů.
„Letní odstávky trvají od 2 do 5 dnů, výjimečně déle. Některé odběratele odstávka nezasáhne vůbec. Teplárny mohou využívat záložní zdroje a zokruhovaná distribuční síť dodá teplou vodu jinou cestou,“ dodává dále Martin Hájek.

O přerušení dodávky teplé vody pro domácnosti jsou správci a majitelé objektů informováni při odečtech na začátku roku nebo nejpozději při květnovém vyúčtování. V domech, kterých se přerušení dodávek týká, by se mělo objevit upozornění nejpozději dva týdny před odstávkou. Jejich termíny se stanovují také s ohledem na velké sportovní či společenské akce v zásobovaných lokalitách.
U hotelů, hypermarketů, sociálních a zdravotních ústavů bývají vybaveny zásobníky teplé vody elektrickou topnou vložkou. Ta umožňuje ohřívat vodu v případě odstávky dodávky teplé vody z teplárny.

Častou otázkou je, jak velká část odběratelů bývá v létě přerušením dodávek teplé vody zasažena. Může jít o všechny odběratele napojené na jedinou blokovou kotelnu či centrální výměníkovou stanici v zásobované lokalitě, v řádu desítek až stovek domácností. U velkých soustav se zastupitelností zdrojů i sítí se přerušení dodávky teplé vody minimalizuje nebo k přerušení dodávek ani nedojde.

Snahou tepláren samozřejmě je, aby odstávky byly co nejkratší a odběratele omezovaly co nejméně. Jsou ovšem i případy, kdy za přerušení dodávky tepla či teplé vody nemůže teplárna. Přerušení dodávky může být způsobeno například „přeložkou teplovodu“, při nové výstavbě nebo jinou činností na zásobovaném území, například při stavbě nových komunikací, komerčních či obchodních center.

Teplárenské sdružení České republiky
je zájmovým sdružením právnických osob podnikajících v teplárenství. Bylo založeno v roce 1991 se záměrem podpořit dálkové zásobování teplem. Vedle výrobců a distributorů dálkového tepla jsou jeho členy rovněž vysoké školy a organizace, jejichž činnost je svázána s dálkovým zásobováním teplem. Členové Sdružení zásobují teplem dálkově přes 1,1 milionu domácností, v nichž žije přes 3 miliony obyvatel. Teplo dodávají i průmyslovým podnikům, ale také školám, nemocnicím, úřadům a další odběratelům.

 
 
Reklama