Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Všechny zásobníky zemního plynu jsou téměř plné

ČR se podílem skladovací kapacity na roční spotřebě plynu řadí mezi evropskou špičku. Plyn se v ČR uskladňuje v 6 sezónních a 1 špičkovém zásobníku plynu. Veškerá skladovací kapacita zemního plynu je již nyní v ČR naplněna na více než 87 %. ČR je dobře připravena na nadcházející topnou sezónu.

Česká plynárenská soustava je již nyní dobře připravena na nadcházející zimní topnou sezónu 2015/2016.

Zásobníky RWE Gas Storage a MND Gas Storage by zcela plné měly být asi už během měsíce. Česká republika se podílem skladovací kapacity na roční spotřebě plynu řadí mezi evropskou špičku. Podzemní zásobníky mají v případě politických konfliktů, kdy by dodavatel plynu případně omezil nebo zcela zastavil dodávky, zásadní roli pro spolehlivost dodávek.

„V současné době máme zásobníky zemního plynu naplněny už téměř na 90 %, tak jako v tomto období v předešlých letech. Plynárenské společnosti jsou připraveny i tuto zimu plynule zásobovat domácnosti i firmy zemním plynem a zásobníky v tom hrají klíčovou roli. Od roku 2009 jsme investovali do rozšíření zásobníků další tři miliardy korun. Jsme dnes připraveni i na případné problémy s dodávkami zemního plynu Centrálním koridorem z Ukrajiny do Evropy,“ říká Jan Valenta, předseda Rady Českého plynárenského svazu.

„Zásobníky jsou důležitou součástí plynárenské infrastruktury v České republice, protože vyrovnávají sezónní rozdíly ve spotřebě zemního plynu a tím zvyšují bezpečnost dodávek. V minulosti sehrály zásobníky klíčovou roli jak v období extrémních mrazů, tak i v roce 2009 při omezení dodávek Centrálním koridorem z Ukrajiny,“ říká Lubor Veleba, jednatel společnosti RWE Gas Storage.

Ostatní Evropa

  • Polsko, Holandsko, Itálie, Británie, Chorvatsko mají už zásobníky také naplněny přes 85 %
  • další členské země kolem 60-70 %.

"Celý Evropský plynárenský trh je v současnosti nastaven již tak, aby si uměl poradit i s přerušením dodávek zemního plynu po významnější dobu a odběratelé nepocítili jakékoliv hrozby politického vydírání. Bohužel politické konflikty poškozují dnes v Evropě image zemního plynu, jinak velmi ekologického a komfortního paliva,“ dodává Jan Valenta.

Kapacitně podzemní zásobníky stačí na pokrytí minimálně 1/3 běžné roční spotřeby celé ČR

Česká republika na špičce EU v podílu skladovací kapacity. Plyn se v ČR uskladňuje celkem v 8 podzemních zásobnících plynu.
Členové Českého plynárenského svazu, společnosti RWE Gas Storage a MND Gas Storage, patří mezi dva největší provozovatele zásobníků v České republice. Jejich celková kapacita zásobníků je 2 931 milion m3, z toho 2 696 milionů m3 provozuje RWE Gas Storage a 235 milionů m3 MND Gas Storage.

  • Společnost RWE Gas Storage provozuje šest (Lobodice u Přerova, Dolní Dunajovice u Mikulova, Štramberk u Nového Jičína, Třanovice u Českého Těšína, Tvrdonice u Břeclavi a Háje u Příbrami).
  • MND podzemní zásobníky Uhřice a Uhřice Jih na Hodonínsku.

Roční spotřeba zemního plynu v ČR přesahuje 8 miliard m3, maximální těžební výkon ze zásobníků je 48,8 mil. m3/den a vtláčecí výkon pak 33,9 mil. m3/den.

Podzemní sezónní zásobníky slouží k vyrovnávání rozdílů mezi spotřebou v letních a zimních měsících. V letních měsících se do nich vtláčí nespotřebovaný plyn, který se v měsících, kdy dodávka od dodavatelů nestačí, postupně odtěžuje a dodává do plynárenské soustavy.
Špičkové zásobníky slouží zejména pro krytí spotřeby zemního plynu v několika dnech s maximální spotřebou nebo k vyrovnávání výkyvů v krátkém časovém období. Mají nižší skladovací kapacitu, disponují velkým denním těžebním výkonem a v průběhu topné sezóny je možné je v období nižší spotřeby znovu doplnit na maximální uskladňovací kapacitu.

Společnost RWE Gas Storage je největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu v České republice. Je členem koncernu RWE - třetí největší energetické skupiny v Evropě. Provozuje celkem 6 zásobníků plynu na principu virtuálního zásobníku plynu s celkovým provozním objemem přesahujícím 2,6 mld. m³, což představuje přibližně dvouměsíční spotřebu plynu České republiky v období zimních měsíců. RWE Gas Storage zvyšuje kvalitativní i kvantitativní parametry svých zásobníků tak, aby byly neustále v souladu s požadavky všech zainteresovaných stran. Hlavními trhy skupiny RWE jsou Německo a střední a východní Evropa.

Skupina MND je největší českou společností zaměřující se na aktivity spojené s průzkumem a těžbou ropy a zemního plynu, vrtnou a servisní činností a také na skladování a obchodování se zemním plynem. Kromě ČR působí v regionu Evropy, Středního a Blízkého východu, a v zemích bývalého Sovětského svazu. Těžbu provádí na těžebních licencích v ČR, Gruzii a v Pákistánu.

 
 
Reklama