Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

IGU pořádá světovou plynárenskou konferenci v Paříži

Dnes začíná v Praze čtyřdenní zasedání pracovního výboru WOC 4 (Distribuce plynu) Mezinárodní plynárenské unie IGU.

Mezinárodní plynárenská unie (IGU) bude letos ve dnech 1. – 5. června 2015 pořádat 26. Světovou plynárenskou konferenci.


World Gas Konference, která se koná jednou za tři roky, proběhne letos v Paříži (WGCParis2015). Jde o největší a nejprestižnější konferenci celosvětového plynárenství. Očekává se účast až 15 tisíc účastníků z více než 600ti světových energetických společností. Na konferenci vystoupí např. zástupci společností GDF SUEZ, TOTAL, Gazprom, QatarGas, Chevron, Shell, RasGas, Exxonmobil, Woodside, American Gas Association, Statoil nebo GasTerra. Poprvé se v rámci konference představí i samostatná výstava "Zemní plyn pro dopravu". Za Český plynárenský svaz (ČPS), který je členem Mezinárodní plynárenské unie (IGU), se konference zúčastní Miloslav Zaur, předseda Rady ČPS.

Hlavní náplní programu konference je diskuze nad rolí zemního plynu v globálním energetickém mixu a budoucnost plynárenství. Část programu konference představí studie a výzkumy v oblasti zemního plynu, které byly sestaveny tisíci profesionály plynárenského oboru. Celosvětová konference bude také zaměřena na diskuzi o tématech jako je využití zemního plynu, uskladnění, distribuce nebo inovace.

„Konference spojená s výstavou WGCParis2015 je výbornou příležitostí se potkat a prodiskutovat budoucnost tohoto odvětví. Tisíce mezinárodních delegátů se mohou zúčastnit spolu s politiky a top manažery největších plynárenských společností jak konference, tak spolu s tisíci odborníky z plynárenství navštívit výstavní plochu asi 40 tisíc metrů čtverečních,“ řekl Jérôme Ferrier, prezident IGU ve svém zvacím dopise na konferenci.


V rámci mezinárodní plynárenské unie IGU pracuje pět výborů WOC (1 až 5). Pracovní zasedání výboru WOC 5 (Využití plynu) se konalo minulý týden v Karlových Varech a dnes začíná v Praze čtyřdenní zasedání pracovního výboru WOC 4 (Distribuce plynu).
Zasedání WOC 4 Mezinárodní plynárenské unie (IGU) se za ČPS zúčastní výkonný ředitel Jan Ruml, vedoucí Technické sekce ČPS Petr Štefl a předseda odborného výboru ČPS (TV 4 Distribuce) pan Libor Čagala z RWE GasNet.

„Plynárenství prochází v poslední dekádě výraznými technologickými, obchodními i politickými změnami a před plynárenským odvětvím stojí velké výzvy 21. století. Úvahy o možnostech udržitelného života pro další generace a energetické účinnosti se radikálně mění. Tato platforma světové konference je obzvláště v dnešní době nesmírně užitečná k výměně zkušeností a hledání nových příležitostí,“ dodává Miloslav Zaur, předseda Rady ČPS.
„Role zemního plynu v globálním energetickém mixu roste, nyní je ale plyn i velkou příležitostí pro růst ekonomiky zemí, před kterými stojí cíl trvale environmentálně udržitelného rozvoje,“ dodává Miloslav Zaur.

Česká republika bude mít od pařížské konference mezinárodní plynárenské unie WGCParis2015 letos v červnu dále tu čest předsedat v následujícím trienniu 2015 – 2018 výboru WOC 3 (Přeprava plynu) jako celosvětovému reprezentantu v oboru přepravy plynu. Předsedou výboru WOC 3 (za ČPS) bude od června 2015 pan Martin Slabý ze společnosti Net4Gas a zároveň CEO společnosti Net4Gas pan Andreas Rau bude od června reprezentovat ČPS v Technické koordinační komisi IGU.

Poprvé se v rámci konference WGCParis2015 představí i samostatná výstava "Zemní plyn pro dopravu". Spolu s organizacemi NGV Global a NGVA Europe, má za cíl představit všem účastníkům současný boom stlačeného a zkapalněného zemního plynu (CNG a LNG) jako paliva pro dopravu. Součástí výstavy o CNG a LNG je jsou i vzdělávací semináře, kterých se může kdokoliv zúčastnit zdarma. Během čtyř dnů zde budou prezentována témata posledního vývoje CNG a LNG, příležitosti a výzvy pro NGV sektor (on-road, off-road, námořní a železniční doprava, čerpací / plnicí stanice, bezpečnost, projekty OEM, RNG (Renewable Natural Gas) neboli biometanové systémy (včetně těch, které se používají pro plnění v námořní dopravě) aj. Výstava „Zemní plyn pro dopravu“ je rovněž příležitostí pro vystavující firmy, aby se společně prezentovaly a kvalifikovaným delegátům i odborníkům představily své výrobky a služby. „O relevantní informace, týkající se CNG i LNG pro dopravu je nyní opravdu velký zájem, jak se ukázalo na opět ještě vyšší účasti na naší konference NGV 2015, která koncem února v Praze,“ říká Jan Ruml, výkonný ředitel ČPS.

Předběžný program WGCParis2015

 
 
Reklama