Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Skautská energie radí: Jak ušetřit doma na energiích

Většina lidí tráví doma o mnoho víc času než dřív a ještě dlouho to tak nejspíš zůstane. Když všichni členové domácnosti vědí, jak šetřit energie, může rozdíl na roční faktuře činit i tisíce korun.

Mezi důležité skautské zásady patří hospodárnost. Co neprosvítíme a neprotopíme, nemusíme platit. “Abychom platili méně, nemusí to však nutně znamenat pocit omezení a nepohodlí. I drobné změny v návycích mohou přinést velký rozdíl,” říká Tomáš Slavík, ředitel projektu.

Úsporně na domácí spotřebiče

Skautská energie - projekt sdružování občanů s cílem uspořit za energie - sepsala pro své zákazníky 5 praktických doporučení, jak v domácnosti ušetřit na energiích tisíce korun ročně.

Vybrali jsme z nich tři body, které ne každý zná:

  • Stolní počítač spotřebuje 2 - 4x více elektřiny než notebook. Pokud stolní počítač ke své práci přesto potřebujete, dobře se při výběru informujte o jeho energetické náročnosti.
  • Pračka kombinovaná se sušičkou má vyšší spotřebu, někdy i o desítky procent. Pořiďte si proto zvlášť sušičku a pračku. Úsporu přináší i praní na rozumnou teplotu.
  • Nemáte-li indukční varnou desku, využívejte k ohřátí vody varnou konvici. Ta vám oproti plynu nebo klasickému sporáku ušetří zhruba 30 % nákladů na spotřebovanou energii.

Chytrý dodavatel šetří za nás

Vybrat si dodavatele, který má dlouhodobě nízké ceny, šetří rodinný rozpočet nejvíc. Skautská energie zprostředkovává zákazníkům elektřinu a plyn od dodavatelů, které pravidelně jednou za dva roky vysoutěží. Tato strategie přináší flexibilitu a tedy v danou chvíli vždy nejnižší cenu. Zákazníci ji pak mají garantovanou na celé další období. Výsledkem je dlouhodobě jedna z nejvýhodnějších nabídek na českém trhu.

 
 
Reklama