Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zelená elektřina: co vlastně znamená?

Zájem o tzv. “zelenou elektřinu” dlouhodobě roste. Nově ji nabízí i Skautská energie. Dbá však na to, aby její zákazníci věděli, co přesně pod tímto pojmem kupují.

Ochrana přírody je přirozenou součástí skautingu. Proto Skautská energie zařadila nově do své nabídky i “zelenou elektřinu”. Spolu s novinkou se svým zákazníkům snaží přinést nezávislý pohled na to, co tento pojem znamená. Tedy, co přesně si za mírně zvýšenou cenu “zelené energie” objednávají.

Jde v síti odlišit původ energie?

V každé domácnosti i firmě proudí sítí elektřina, aniž bychom byli schopni určit, odkud. Snaha zajímat se o zdroj té, kterou odebíráme, však přesto dává z určitého pohledu velký smysl. Výrobci sice posílají vyrobenou energii do jednotné evropské sítě a tato neidentifikovatelná energie pak pohání spotřebiče každého z nás, přesto má důležitou váhu tzv. “peněžní volba”. Jinak řečeno zvolit si “zelenou elektřinu” znamená vybrat si takového dodavatele, který nakupuje od výrobce ohleduplného k životnímu prostředí.

Záruky původu

Co v praxi zákazníkům zaručuje, že jimi spotřebovaná energie pochází z obnovitelných zdrojů? Takový certifikát se nazývá záruka původu a je samostatně obchodovatelný. Jednoduše je jakýmsi bonusem, který jako podporu dodání do sítě získává výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů. Metoda záruk původu stojí za podrobnější prostudování a má své odpůrce i podporovatele.

Každý z nás rozhoduje

Žijeme životy náročné na energii. I při snaze šetřit každou kWh nemá cenu před realitou strkat hlavu do písku. Právě “zelená energie” pak pro mnoho lidí může být tou nejlepší volbou. Podrobněji si o ní můžete přečíst přímo u Skautské energie.
 
 
Reklama