Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zisk ČEZ loni klesl o 45 procent, výsledky zůstaly za očekáváním

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ loni meziročně klesl o 45 procent na 10,5 miliardy korun.


© Fotolia.com

Meziroční srovnání podle firmy značně ovlivnily jednorázové výnosy za 7,5 miliardy korun z roku 2017, hlavně z prodeje akcií maďarské skupiny MOL. Tržby loni činily 184,5 miliardy korun a meziročně stouply reálně o téměř 11 miliard korun, uvedl dnes ČEZ. Podle analytiků zůstaly výsledky za očekáváním, výhled pro letošní rok naopak považují za pozitivní.

Provozní zisk ČEZ před odpisy (EBITDA) klesl loni meziročně o osm procent na 49,5 miliardy korun a čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy nesouvisející s běžným hospodařením roku byl nižší o 37 procent a dosáhl 13,1 miliardy korun. V letošním roce ČEZ předpokládá zvýšení EBITDA na 57 až 59 miliard korun a růst čistého zisku na 17 až 19 miliard korun.

"Hospodářské výsledky ČEZ za uplynulý rok nakonec nenaplnily ani naše ani tržní odhady. Ačkoliv ve zveřejněné prezentaci návrh na dividendu podle očekávání nepadl, při zachování stoprocentního dividendového výnosu by činila dividenda zhruba 24 korun na akcii proti loňským 33 korunám," uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Vedení ČEZ dnes nechtělo možnou výši dividendy z loňského zisku komentovat.

Místopředseda představenstva firmy Tomáš Pleskač upozornil na loňský růst tržeb ČEZ v oblasti komplexních energetických služeb (ESCO), které meziročně stouply o 120 procent na 16 miliard korun. Meziročně podle něj vzrostly také výsledky obchodování s komoditami - obchodní výsledek tzv. tradingu činil tři miliardy korun, o polovinu více než v roce 2017.

Firma dále uvedla, že výroba elektřiny z tradičních zdrojů stoupla loni meziročně o procento na 61,3 terawatthodiny (TWh), výroba z jaderných elektráren vzrostla o šest procent na 29,9 TWh. Výroba elektřiny z větrných, fotovoltaických a malých vodních elektráren dosáhla 1,8 TWh, meziročně o 11 procenta méně kvůli horším povětrnostním podmínkám v Rumunsku a nepříznivým hydrometeorologickým podmínkám v Česku.

K plánovanému prodeji bulharských aktiv ČEZ Pleskač řekl, že firma má dalšího zájemce, jméno uchazeče neuvedl. Od prosince loňského roku vede ČEZ jednání o prodeji aktiv v Bulharsku paralelně s firmami India Power a Inercom. S Inercomem ČEZ loni v únoru podepsal smlouvu o prodeji, společnost ale zatím stále nesplnila odkládací podmínky.

V dubnu podle Pleskače očekává ČEZ nabídky od India Power a případně i od nového zájemce. Možností je podle něj i ukončení prodejního procesu. Ve hře je stále i Inercom, firma ale musí změnit odpor bulharského antimonopolního úřadu k transakci, na základě které měla bulharská aktiva ČEZ získat, dodal.

Server Lidovky.cz uvedl, že ČEZ chce do konce letošního roku propustit asi 500 lidí, plánuje tak ušetřit asi půl miliardy korun. Desítky lidí odešly už na začátku roku. Firma má přes 30.000 zaměstnanců, propouštění by se mělo dotknout hlavně zaměstnanců v pražské centrále firmy.

 
 
Reklama