Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Komise Akademie věd radí zachovat limity ještě minimálně 20 let

Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR doporučuje zachovat těžební limity v severních Čechách minimálně v následujících dvou desetiletích.

Předseda komise Radim Šrám to uvedl v zaslaném prohlášení. Podle komise se minulá těžba na regionu negativně podepsala a kraj se ze znečištěného životního prostředí a vnuceného způsobu života dosud nevzpamatoval. Stát by měl podle komise podporovat diverzifikaci ekonomiky v kraji a pracovní příležitosti v jiných oborech podnikání.

Za prolomení limitů včera v Praze demostrovali horníci, Ministr průmyslu Jan Mládek uvedl, že bude prosazovat variantu, která počítá také s posunem limitu těžby na dole ČSA, což by znamenalo zbourání zhruba 170 domů v Horním Jiřetíně. Proti bourání domů se ale vyslovili šéfové všech tří vládních stran.

Podle komise Akademie věd těžba v kraji v minulosti znečistila ovzduší, vodu a půdu a narušila sociální skladbu obyvatelstva. Odborníci mluví o vnuceném způsobu života a životosprávy, stresu a nedostatku příležitostí k regeneraci sil. To vše podle komise vedlo u obyvatel kraje "nejen k výrazně zvýšené nemocnosti, vyšší úmrtnosti, ke sníženému věku dožití, zpomalenému vývoji dětí a k dalším negativním důsledkům pro tehdejší populaci postiženého území, ale propsaly se do jejich genetické výbavy a ovlivňují negativně i charakteristiky potomků postižených obyvatel do dalších generací".

"Hrozí nebezpečí, že pokud bude zátěž území a jeho obyvatel pokračovat, tyto charakteristiky se nejen nezlepší, ale mohou se ještě zhoršovat synergickým a kumulativním působením," uvedla komise.

Kontaminace půdy způsobená těžbou uhlí dosud způsobuje podle komise obtíže s obnovou lesních porostů nejen v Krušných horách. Kvůli odvedení vody mimo těžební jámy hrozí v některých oblastech nedostatek vody.

Další orientace kraje jen na těžbu uhlí je podle komise nesprávná. Měl by se podporovat vznik nových pracovních míst v jiných oborech podnikání, které v budoucnu místa v doznívající těžbě postupně nahradí. Podle komise se dá předpokládat, že v budoucnu dojde k útlumu uhelné energetiky a uhlí bude mít spíše charakter cenné chemické suroviny pro inteligentnější využití.

Kromě toho podle odborníků je třeba myslet na obyvatele kraje, z nichž někteří se museli kvůli těžbě několikrát za život stěhovat a potřebují klid a jistotu dožití ve své obci a komunitě. "Dlouhodobě devastované území neposkytuje obyvatelům Ústeckého kraje ani životní jistotu, ani pocit domova. Důsledkem je odliv vzdělaných mladých lidí a zhoršující se sociální struktura obyvatel," dodala komise.

 
 
Reklama