Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Státní energetická koncepce na Radiožurnálu

Není důvod, proč odkládat schválení státní energetické koncepce, řekl náměstek MPO Pavel Šolc. Všechny schvalovací procesy jsou hotovy a námitky byly vypořádány. Dominantním zdrojem elektřiny by se podle koncepce mělo stát jádro.

Pavel Šolc, náměstek MPO, mimo jiné v rozhovoru říká:
  • Na koncepci se odborně pracuje už 5 let, na vládu byla předána po dvouletém schvalovacím procesu. Je na rozhodnutí premiéra, kdy přijde na program jednání vlády.
    Pokud se na jednání vlády nedostane do konce roku, nic dramatického nestane. Může to počkat týden, dva. Ale je to důležitý symbol, že v tuto chvíli jsou všechny schvalovací procesy a dokumenty hotovy. Není důvod proč schvalování odkládat.
    Byly vypořádány všechny připomínky.
  • Návrh koncepce není jen o elektřině, ta tvoří cca 1/3. Ale je na ní lidská společnost nejcitlivější.
  • Do r. 2040 by mělo být dominantním zdrojem jádro cca 50%, další OZE při využití potenciálu, který naše země nabízí za dlouhodobě udržitelných podmínek, tj. okolo 25%. Předpokládáme, že ve zdrojovém mixu zůstane i uhlí, byť v dramaticky menší míře než nyní. A to zejména pro výrobu elektřiny a tepla společně, tj. prioritně pro dodávky tepla. A v určitém malém množství i plyn a to spíše pro teplárenství a ve větších zdrojích elektřiny.

Rozhovor v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu

 
 
Reklama