Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vláda v rozporu se zákonem prosazuje Státní energetickou koncepci, kterou dosud neschválila

Nevládní organizace upozorňují, že vláda prosazuje vybraná opatření z návrhu aktualizace Státní energetické koncepce, kterou však dosud neschválila. Zaslaly premiérovi Nečasovi otevřený dopis.

Vláda na svém jednání dne 8. listopadu 2012 schválila „předložení aktualizace Koncepce do procesu posuzování vlivů koncepcí na životní prostředí (SEA), kalkulaci podrobné ekonomické analýzy a hlavní prvky energetické strategie formulované v Koncepci."

Podle § 10a zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí se posuzování týká i Státní energetické koncepce (SEK), přestože to premiér Nečas označil za „lunatický" nápad. Navíc podle § 10g „Bez stanoviska [k posouzení vlivů provádění koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví] nemůže být koncepce schválena. Schvalující orgán je povinen zohlednit požadavky a podmínky vyplývající ze stanoviska ke koncepci, popřípadě pokud toto stanovisko požadavky a podmínky obsahuje a do koncepce nejsou zahrnuty povinen svůj postup odůvodnit."

Posouzení vlivů na životní prostředí nebylo dosud u SEK zahájeno.

Vláda přesto připravuje garanční mechanismus pro nové bloky v jaderné elektrárně Temelín a další potřebné legislativní úpravy. Ministerstvo průmyslu a obchodu tak rozpracovává dílčí opatření z koncepce, která nejen, že nebyla schválena vládou, její posouzení z hlediska vlivů na životní prostředí ještě ani nebylo zahájeno, ale dosud ani nebyly spočítány její ekonomické náklady.

Neziskové organizace Calla, Centrum pro dopravu a energetiku, Ekologický právní servis, Hutí DUHA, Greenpeace ČR a Zelený kruh proto zaslaly premiéru Nečasovi otevřený dopis, ve kterém jej žádají o dodržení zákonem stanoveného postupu při přijímání strategických dokumentů státu.

Otevřený dopis nevládních organizací premiéru Nečasovi ke garancím na elektřinu z připravovaných bloků v Temelíně
 
 
Reklama