Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nová kniha o energetice má být inspirací i pro státní koncepci

Východiskem pro novou energetickou koncepci i poučením pro laickou veřejnost má být nová kniha Perspektivy české energetiky.

Autorský kolektiv, z velké části představující takzvanou druhou nezávislou energetickou komisi, se v ní věnuje mimo jiné tématům energetické bezpečnosti, obnovitelným zdrojům, ale i rizikům black-outu či obchodování s emisními povolenkami. Publikaci, která je rozšířenou a upravenou verzí původní zprávy komise, dnes autoři představili veřejnosti.

"Kniha rozhodně není novou energetickou koncepcí. Je to soubor možných východisek, které by tvůrci energetické koncepce nemuseli opomíjet. Když už je nebudou chtít nebo moci využívat, bylo by dobré, kdyby o nich aspoň přemýšleli," řekla při dnešním křtu šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Podle bývalého předsedy Akademie věd Václava Pačese, který je druhým hlavním editorem, je kniha především poučením pro lidi, kteří se o energetiku zajímají mimo jiné s ohledem na aktuální bezpečnostní situaci, rizika takzvaných black-outů a budoucích zdrojích energie. "Řada věcí zastarává, což ukazuje na jednu věc, a to jak obtížné je například dávat dohromady státní energetickou koncepci v době, kdy během několika týdnů se úplně mění globální situace," uvedl Pačes a zmínil například těžbu břidlicových plynů, která podle něj zcela zamíchala energetickým trhem.

Jeden z dalších autorů Václav Cílek vyzval ke vzniku dalších publikací věnovaných energetice, na trhu podle něj dál scházejí například knihy jako průvodce po jaderné energetice nebo plynárenství. Doplnil, že k tomu, aby se energetika stala širokým tématem, musí se o ní psát jasně a srozumitelně.

Autorský kolektiv dále tvoří například Václav Bartuška, Jana Čechurová, Josef Godány, Lubomír Lízal, Tereza Soukupová, Jaroslav Šebek, Pavel Šolc, Radim Šrám, Václav Švorc, Jan Tomsa, Alena Vitásková, Pavel Zámyslický, Jan Zaplatílek, Andrea Zápotocká. Okruh představuje mimo jiné takzvanou druhou nezávislou energetickou komisi, která sloužila jako poradní orgán Nečasovy vlády. Materiály ale začaly vznikat již v roce 2007 za fungování tzv. Pačesovy komise.

 
 
Reklama