Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odhad ceny emisních povolenek v roce 2015

Ceny emisních povolenek by mohly na konci letošního roku stoupnout na 10 eur, tedy asi 277 Kč. Současná cena je asi sedm eur (194 Kč).

Systém obchodu s povolenkami zavedla Evropská unie v roce 2005.

Dražší povolenky zvyšují cenu tzv. silové elektřiny, nízká cena snižuje motivaci podniků využívat šetrné technologie. Levné povolenky jsou tak výhodné pro uhelné elektrárny, které mají proti čistým zdrojům energie méně nákladný provoz.

V roce 2005 se mezi členské země rozdělily emisní kvóty na vypouštění uhlíkových emisí. Při překročení emisních kvót se musí povolenky kupovat. Důsledkem ekonomická krize byl nadbytek povolenek a pád jejich cen. Nejdražší povolenky byly za více než 28 eur, nejlevněji byly pod 3 eury.

Výhledově budou povolenky za cca 10 eur

"V našem průměrném scénáři počítáme s tím, že ceny povolenek se mohou do konce roku přiblížit deseti eurům. V nejvíce ambiciózní verzi počítáme s cenou deset eur již v létě a s cenou 12 eur na konci roku," řekl ČTK Anatolij Stolbov, analytik společnosti Virtuse Energy, která je největším tuzemským obchodníkem s emisními povolenkami. Podle Stolbova bude pro vývoj cen nejdůležitější, jestli a případně v jakém formě přijme Evropská komise takzvanou tržní stabilizační rezervu. 1
Evropská komise připravuje i dlouhodobou reformu celého systému emisních povolenek. Ta by měla podle Stolbova přesunout stažené povolenky do rezervy, protože při jejich vrácení na trh opět hrozí přebytek a cena může klesnout až k nule.

_________________________________
1Rezerva má navázat na takzvaný backloading, který byl v Evropě spuštěn v loni právě kvůli přebytku povolenek a jejich klesajícím cenám. Během tří let mají být jeho prostřednictvím postupně staženy povolenky na 900 milionů tun emisí. Tyto povolenky se pak mají postupně vrátit na trh v letech 2019 a 2020.
 
 
Reklama