Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

NSS vyškrtl horkovod z Dukovan do Brna z územního plánu kraje

Horkovod, který by měl v budoucnu zásobovat Brno teplem z jaderné elektrárny Dukovany, vypadl z územního plánu Jihomoravského kraje. Dnes o tom rozhodl Nejvyšší správní soud (NSS).

Proti zakreslení horkovodu do krajských map se ohradila obec Tetčice na Brněnsku. NSS jí dal zapravdu. Naopak zamítl další její návrh na zrušení koridoru železnice z Brna na Jihlavu. Dnes tam vede jednokolejná trať, ale krajský územní plán počítá s budoucím rozšířením na dvě koleje a dvousetmetrovým koridorem, kde nelze nic jiného stavět.

Tetčice argumentovaly tím, že kraj u horkovodu neprověřil další varianty, kudy by mohl vést. Jeho trasa zakreslená ve schváleném územním plánu přitom výrazně ovlivňovala rozvoj obce. Tetčice v lokalitě počítají s novou bytovou výstavbou a jako stavební parcely jsou pozemky zakresleny v jejím současném územním plánu.

Právní zástupce Tetčic Pavel Černý u soudu také řekl, že horkovod, jak byl zakreslen v krajském územním plánu, "nevede odnikud nikam". "Neexistuje jeho napojení na jadernou elektrárnu ani vymezení, jak se teplo dostane ke svým cílovým destinacím v Brně," řekl. Právník kraje sice řekl, že kraj Vysočina zakreslí horkovod do svého aktualizovaného územního plánu. U NSS však neuspěl s argumentem, že vedení horkovodu na území Brna je záležitostí místního významu a rozhodne se o něm v územním plánu města.

Trasa horkovodu v mapě končila před Brnem u chystané přečerpávací stanice Bosonohy. "Což nelze považovat za komplexní přístup. Záměr horkovodu je potřeba posuzovat jako funkční celek a není možné v jeho finální části odkazovat na místní dokumentaci," uvedl předseda senátu Radan Malík.

 
 
Reklama