Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Pražská teplárenská prodala svou dceřinou společnost firmě Veolia Energie

Pražská teplárenská prodala kotelny a výtopny na levém břehu Vltavy francouzské společnosti Veolia Energy.

Společnosti Pražská teplárenská, a.s. (dále jen PT) a Veolia Energie ČR, a.s. (dále jen Veolia) uzavřely smlouvu o prodeji společnosti Pražská teplárenská LPZ, a.s. (dále jen PT LPZ). PT LPZ je dceřiná společnost PT a provozuje zejména lokální soustavy zásobování teplem na levém břehu řeky Vltavy. Tyto soustavy mají ostrovní charakter, jsou různě rozsáhlé, a tvoří je vždy jeden centrální zdroj s navazující distribuční tepelnou sítí.

PT bude nadále vlastnit a provozovat Pražskou teplárenskou soustavu na pravém břehu Vltavy, která představuje rozsáhlou distribuční síť využívající několik tepelných zdrojů. Nejvýznamnějším je elektrárna Mělník dodávající do teplárenské soustavy největší podíl tepla.

Zastaralost kotelen a rozvodných soustav a nutnost velkých investic

„LPZ tvořené ostrovními provozy tvoří cca 15 % celkového objemu tepla dodaného PT. Absence možnosti jejich propojení s Pražskou teplárenskou soustavou, odlišný způsob jejich provozování i rozdílné strategické priority do budoucna způsobují, že mezi provozováním PTS a těchto ostrovních systémů v podstatě neexistují žádné synergie. Současně je zřejmé, že ostrovní systémy LPZ budou v budoucnu vyžadovat významné investice a před rozhodnutím o jejich vynaložení jsme proto prověřovali, zda nebude možné nalézt zájemce, který by o převzetí této odpovědnosti měl zájem za pro PT výhodných podmínek. Po vyhodnocení nabídky Veolie jsme dospěli k závěru, že tato podmínka byla naplněna. Současně globální i lokální expertiza společnosti Veolie nám dává komfort, že naše stávající zákazníky předáváme do rukou spolehlivého dodavatele s vynikajícím know-how v této oblasti,“ říká Ladislav Moravec, generální ředitel PT.

Obě strany se dohodly, že k transakci neposkytnou žádné další informace. Transakce rovněž podléhá schválení antimonopolního úřadu.

ČTK k prodeji uvedlo informace podle deníku Euro:
  • Kromě Veolie podala loni podala nabídku Pražská plynárenská, kterou stoprocentně vlastní Praha. Podle zdrojů Eura byla ochotna zaplatit 1,69 miliardy korun. Veolia ovšem nabídla 1,9 miliardy, což bylo o stamiliony víc, než se ještě před rokem spekulovalo.
  • Ve Veolia Energy drží 10% podíl firma z Energetického a průmyslového holdingu (EPH), který je majoritním vlastníkem Pražské teplárenské. Největšími akcionáři EPH jsou podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, kteří společně drží 2/3 akcií. Praha nemá v Pražské teplárenské reálně vliv na rozhodování

Zdroje:
Informace o prodeji viz Pražská teplárenská a České noviny

 
 
Reklama