Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak v ČR zlepšit nakládání s odpady?

V ČR je téměř polovina odpadu skládkována, do roku 2035 by to měla být desetina. Co se musí změnit? A jak tomu pomáhá Institut Cirkulární ekonomiky?

Institut cirkulární ekonomiky (INCIEN) usiluje o co nejdelší udržení surovin, primárních zdrojů v oběhu tak, aby vznikalo co nejméně odpadu. S dosažním tohoto cíle pomáhá firmám, obcím, ministerstvům a dalším státním institucím. "„V cirkulární ekonomice vzniká minimální odpad a hlavní vstup je z druhotných surovin, "“ říká v rozhovoru Laura Mitroliosová, provozní a finanční manažerka Institutu cirkulární ekonomiky.

V České republice je cirkulární ekonomika zúžena na nakládání s odpady. 45 procent odpadu se v ČR skládkuje a se surovinami tak není nakládáno efektivně. Zbytek odpadu se převážně recykluje a nejmenší část se spálí. S těmito hodnotami Česká republika v rámci EU spadá do horšího průměru. Ke změně nás tlačí mj. unijní legislativa, která nařizuje, že v roce 2035 se bude moci skládkovat pouze 10 % odpadů.

V ČR by se měla situace zlepšit přijetím nového zákona o odpadech, díky kterému by se zvýšil poplatek za skládkování. Při nízkém poplatku se nevyplatí s materiálem dělat něco jiného, než ho ukládat na skládku.

INCIEN za tímto účelem připravil i petici Konec doby skládkové, která požaduje razantní snížení vývozu odpadů na skládky.

Hlavním výstupem Institutu byl v roce 2019 cirkulární sken Prahy. Co to přesně je? Dozvíte se ve videu.

 
 
Reklama