Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Budoucnost plynu v ČR: Přechodné řešení nebo dlouhodobá strategie?

Plyn zůstává klíčovou složkou české energetiky, a to i v době dekarbonizace. Jak se Česká republika snaží vybalancovat potřebu stabilního energetického zdroje s rostoucími požadavky na ekologický provoz a jaké role v tom hrají biometan a vodík?

Více zajímavých videí na estav.tvOn-line televize pro architekturu, stavbu a bydlení

Český plynárenský svaz sdružuje právnické osoby z oblasti distribuce, přepravy, skladování, obchodu a údržby plynovodů. Na otázky k roli plynu v průběhu dekarbonizace ve studiu Estav.tv odpovídal Josef Kotrba, generální ředitel Českého plynárenského svazu. Více informací o roli a činnosti Českého plynárenského svazu se dozvíte v rozhovoru.

Přechodná a dlouhodobá role plynu v energetice

Plynná paliva mají dvojí roli: jako přechodné řešení v době odklonu od uhlí a jako potenciální dlouhodobé řešení v kombinaci s obnovitelnými zdroji. Plyn je důležitý pro stabilizaci energetického systému ve chvílích, kdy obnovitelné zdroje nevyrábějí dostatek energie. Jakou mírou se plyn bude prosazovat v energetice? Podívejte se na rozhovor s Josefem Kotrbou.

Vývoj trhu s plynem a dekarbonizace

Biometan již je technologicky dostupný a ekonomicky efektivní, zatímco vodík zůstává v oblasti energetiky teprve na počátku svého využití. Diskutuje se o tom, jak plyn může přispět k dekarbonizaci, včetně využití obnovitelných plynů. Jak se vyvíjí trh s plynem a jaký je jeho vliv na dekarbonizaci? Dozvíte se v rozhovoru s Josefem Kotrbou, generálním ředitelem Českého plynárenského svazu.

Zákaz plynových kotlů?

Diskuze tímto směrem proběhla v Německu, což není pro ČR relevantní. I kdyby bylo, díly na kotle se musí držet ještě mnoho let a kotel tak půjde ještě mnoho let používat. Kotle mohou spalovat i jiné než fosilní plyny.

Energetická bezpečnost a diverzifikace dodávek

Energetická bezpečnost a potřeba diverzifikace zdrojů plynu jsou zásadní především v kontextu nedávné energetické krize a závislosti na dovozech plynu. Situace se zlepšila díky vybudované infrastruktuře pro dovoz zkapalněného zemního plynu (LNG), která významně zvyšuje nezávislost na těžbě z jedné konkrétní země. Jak si stojí plyn v otázce energetické bezpečnosti? V rozhovoru odpovídá Josef Kotrba.

Budoucnost plynu v kontextu EU a domácích potřeb

Systém EU ETS 2 má přenése břemeno emisních povolenek i na sektor domácností.Reflexe budoucích regulací a možného cenového vývoje plynu ukazuje, že i přes potenciální zvýšení cen by dopad na koncové uživatele neměl být dramatický. Jak se budoucí regulace dotknou domácností a průmyslu? Podívejte se na rozhovor.

 
 
Reklama