Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Podnikatelé se hlásí o podporu ELENA. Oceňují bezúročné úvěry a pomoc při přípravě úsporných projektů

Vysoké náklady na energie, ale i rostoucí úrokové sazby stěžují podnikatelům investice do nehospodárných budov. Právě Národní rozvojová banka prostřednictvím programu ELENA nabízí pomoc při přípravě investic do energeticky náročných budov, a to uhrazením 90 procent vynaložených nákladů, a navíc nabízí možnost bezúročného financování. Podle koordinátora programu Čestmíra Hrdinky je o takové programy stále větší zájem, především kvůli nulovým úrokům.

Přestavujeme starší nehospodárný objekt, který býval ubytovacím zařízením. Na jeho místě by mělo být nové alzheimercentrum. Když jsme hledali podporu, kterou bychom na tuto investici mohli čerpat, nebylo mnoho možností. Program ELENA od Národní rozvojové banky nám pomohl připravit kompletní úsporný projekt,” říká Pavel Šťástka ze společnosti ERSA.

Národní rozvojová banka poskytuje profesionální pomoc prostřednictvím poradenského programu ELENA, který nabízí konzultaci projektů v souvislosti se spotřebou energie a zpracování energetického posudku. „Výhodou celého programu je úhrada 90 % způsobilých výdajů na celkovou přípravu projektu před investicí samotnou. Podnikatelé tak zaplatí pouze desetinu a nemusí mít obavy z nákladného a složitého procesu příprav,” říká o programu ELENA koordinátor Čestmír Hrdinka.

Samotné financování kvůli neustálému nárůstu úrokových sazeb nás ale trápilo nejvíc. A protože jsme věděli, že nejsme schopni dosáhnout na investiční dotaci, začali jsme se poohlížet po příspěvku na úhradu úroků, což je z dnešního pohledu ještě výhodnější, než kdybychom dostali jednorázovou investiční dotaci. Nakonec jsme získali podporu 2v1. Nejen, že nám NRB pomohla s přípravou a plány, co se týká úspor energií, ale ještě nám poskytla bezúročný úvěr. Navíc v aktuálně velmi obtížném období se nám hodí ušetřené peníze za energie a za úroky na podporu jiných provozních výdajů, které neustále stoupají,“ říká Pavel Šťástka ze společnosti ERSA.

Programy s bezúročnými úvěry, které NRB nabízí, pomáhají podnikatelům po celé republice, a to včetně Prahy, kde často chybí potřebná státní podpora. Program ENERG umožňuje získat bezúročně finance na investiční projekty spojené s úsporami energií v metropoli. Pro projekty, které nespadají na území hlavního města a jsou realizovány kdekoliv jinde na území České republiky, je určen program Úspory energie.

Program ELENA (European Local ENergy Assistance)

je financován z programu HORIZONT 2020 spravovaného Evropskou investiční bankou. Nabízí poradenství při zpracování energeticky úsporného projektu a získání energetického posudku. Cílem programu je usnadnit realizaci energeticky úsporných opatření. Je zaměřen na renovace stávajících nemovitostí a cílené investice do stavebních a technologických opatření spojených s budovou. Program ELENA nabízí úhradu 90 % způsobilých výdajů na vybrané činnosti spojené s přípravou projektu. Je vhodný nejen pro podnikatele, ale i pro, města, kraje a další subjekty veřejné správy.

Národní rozvojová banka, a.s.,

působí na trhu od roku 1992, toho času jako Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. Jejím cílem je přispět a podílet se na podpoře dlouhodobě udržitelného hospodářského a sociálního rozvoje prostřednictvím poskytování finančních produktů, zejména v oblasti malého a středního podnikání, rozvoje infrastruktury a dalších sektorech ekonomiky. Jejím jediným akcionářem je Česká republika zastoupená Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem financí a Ministerstvem pro místní rozvoj. S využitím prostředků státního rozpočtu, rozpočtů krajů a evropských fondů banka poskytuje podporu formou záruk a zvýhodněných úvěrů a doplňuje tak nabídku bankovních a investičních produktů na trhu. V roce 2020 NRB svými produkty podpořila 10 636 projektů, v objemu přes 51 miliard korun napřímo poskytnutých či zaručených úvěrů. Dceřinými společnostmi NRB jsou Národní rozvojový fond, který se zaměřuje na rozvoj infrastruktury se zapojením soukromých zdrojů, a Národní rozvojová investiční, jež poskytuje podporu ve formě kapitálových finančních nástrojů soukromému i veřejnému sektoru.