Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jak se projeví 35% cíl energetických úspor v českém hospodářství do roku 2030?

Evropský parlament v lednu odhlasoval 35% cíl pro úspory energie a 35% podíl OZE v energetice pro rok 2030. Europoslanec Evžen Tošenovský varuje, že to českou ekonomiku může stát miliardy.

Evžen Tošenovský mj. zmiňuje, že byl schválen nejambicioznější návrh. "Nehlasoval jsem pro něj, připadá mi přemrštěně vysoký a nejsou ekonomické studie, které by to opodstatňovaly, nevíme, kolik to bude stát a jaké to bude mít dopady do ekonomiky."

Evropská unie je největší dovozce energie na světě, silně závisí na malém počtu dodavatelů ze zemí mimo EU a ročně za dovoz paliv utratí 350 miliard Eur. Za návrhem dle Evžena Tošenovského stojí zejména frakce zelených a socialistů. "Budou to mít do voleb příští rok, ale neuvědomují si, jak mohou poškodit ekonomiky členských států. Studie zatím nejsou, ale některé odhady hovoří až o dovu bilionech korun do roku 2030," dodává Evžen Tošenovský.

"Doufám, že to nakonec nebude 35 %, ještě se bude jednat s Radou EU, tak snad česká vláda dohodne takové procento, které bude pro české hospodářství únosné a které zvládneme."

Jak Evropská unie řeší restrukturalizaci regionů závislých na těžbě uhlí?

"Do roku 2050 by se nemělo uhlí v EU těžit ani spalovat. EU si je vědomá, že to na některé regiony bude mít dopad, proto připravuje podpůrné programy pro tyto regiony. Velmi aktivní jsou Poláci, Češi skoro vůbec. A je to naše věc, nemůžeme říkat "špatný Brusel", je naší věcí, jak budeme schopni jednat," říká Evžen Tošenovský.

 
 
Reklama