Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Inteligentní systém nabíjení umožní elektromobilům vracet elektřinu zpět do sítě

Společnost ABB uvádí na trh novou 11 kW nabíjecí stanici pro elektromobily s technologií umožňující obousměrné nabíjení.


Elektromobil, ilustrační foto © TZB-info.cz

Společnost ABB v rámci partnerského projektu Vehicle-to-Grid (V2G) bude dodávat technologii obousměrného nabíjecí elektrických vozidel, jež se stane novým globálním srovnávacím měřítkem v této oblasti.

V rámci smlouvy, uzavřené s francouzskou společností DREEV bude ABB dodávat svou novou 11 kW technologii obousměrného nabíjení, speciálně navrženou pro projekt V2G. Společnost DREEV je společným podnikem Électricité de France (EDF) a společností Nuvve, specializující se na inteligentní nabíjení elektrických vozidel.

Řešení ABB v kombinaci se softwarem DREEV umožní řidičům elektromobilů vracet přebytečnou energii zpět do sítě. Toto řešení má potenciál generovat až 20 EUR/elektromobil/měsíc, čímž se snižují celkové náklady spojené s vlastnictvím elektromobilu a podporuje další rozvoj elektromobility. Obousměrné nabíjecí stanice tak budou schopné vyrovnávat nerovnoměrné dodávky elektřiny z obnovitelných zdrojů, jako je sluneční a větrná energie.

Frank Muehlon, ředitel pro oblast infrastruktury e-mobility společnosti ABB, uvedl: „ABB je světovým lídrem v oblasti řešení pro rychlé nabíjení. Jsme rádi, že máme příležitost podpořit společnost DREEV v jejím rozhodnutí aktivně se podílet na zvyšování odolnosti sítě pomocí technologie V2G. Naše spolupráce se společností DREEV je jedním z předních celosvětových projektů usilujících o nasazení technologie V2G do reálného provozu.” V rámci tohoto partnerství bude ABB dodávat obousměrné nabíjecí stanice V2G nejprve do Francie, poté také do Velké Británie, Itálie, Belgie a Německa.

Lehká a kompaktní 11 kW nabíjecí stanice umožňuje rychlé a flexibilní nabíjení a je plně kompatibilní se současnými i budoucími elektromobily. Splňuje nejpřísnější požadavky na soulad s distribuční soustavou a je navržena s cílem stát se globálním srovnávacím měřítkem (benchmarkem) pro nabíjení typu V2G.

Frank Muehlon dále dodal: „Vývoj tohoto inteligentního řešení obousměrného nabíjení bude klíčem k posílení dalšího vývoje našeho ekosystému e-mobility a představuje klíčový milník ve strategii udržitelnosti ABB.“ Eric Mevellec, generální ředitel společnosti DREEV, k tématu uvedl: „V2G je technologie, která vyžaduje jak inovace, tak průmyslové schopnosti. Spolupráce se společností ABB je proto klíčem k tomu, aby se nám podařilo posunout naše řešení na vyšší úroveň. Nyní jsme připraveni urychlit obchodní vývoj.

V současné době podporuje V2G jen několik málo elektromobilů, očekává se nicméně, že během příštích let se V2G stane dominantní technologií. Vzhledem k předpovědím, že do roku 2040 bude po silnicích jezdit 559 milionů elektromobilů a celosvětový podíl elektromobilů dosáhne 33 %, je třeba, aby se světový energetický ekosystém vyvíjel směrem, který tento přechod podporuje.

Technologie V2G společnosti ABB je navržena tak, aby se stala rozhodujícím činitelem v tomto procesu a pro ABB je přirozenou volbou. ABB je nejen lídrem v oblasti nabíjení elektromobilů, ale také významným hráčem v oblasti služeb poskytovaných energetickým společnostem. Technologie V2G tyto dvě technologické oblasti odborných znalostí spojuje a poskytuje konkrétní odpověď na energetické výzvy, kterým čelí provozovatelé sítí.

 
 
Reklama