Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Světovou energetiku loni posílilo devět nových jaderných bloků, letos se očekává spuštění dalších čtrnácti

V loňském roce se k síti připojilo hned devět nových jaderných bloků o celkovém výkonu 10 400 MW. V roce 2018 rovněž čtyři bloky zahájily výstavbu, naopak definitivně odpojeny byly tři. Světová jaderná asociace WNA očekává, že by letos mohlo být zprovozněno čtrnáct nových reaktorů, včetně tří evropských.


© Fotolia.com

Po krátké oddychové pauze v roce 2017 (čtyři nové jaderné bloky) se loni počet nově zprovozněných reaktorů vrátil na úroveň let 2015 a 2016, kdy ročně přibyla desítka jaderných zdrojů. V roce 2018 nejčastěji stříhali pásku v Číně – celkem sedmkrát. V zemi, která již několik let kraluje výstavbě jaderných zdrojů, se také odehrály významné premiéry tří nových reaktorových typů. V jaderných elektrárnách San-men a Chaj-jang v průběhu roku najížděly hned čtyři reaktory AP 1000 z dílny Westinghouse, elektrárna Tchai-šan spustila první tlakovodní reaktor EPR firmy Framatome a v pátém bloku elektrárny Jang-ťiang se radovali z prvního kompletně čínského reaktoru ACPR 1000. Jak EPR, tak AP1000 jsou mezi uvažovanými technologiemi pro výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech a v Temelíně. Dva nové bloky pak loni spustili i v Ruské federaci – blok v elektrárně Rostov (VVER 1000 V320) a první blok elektrárny Leningrad II (VVER 1200 AES-2006). Také ruský Rosatom vyjádřil zájem účastnit se tendru na nové české bloky.

V loňském roce byla zahájena výstavba čtyř nových reaktorů – vyrůstají v Bangladéši, v Jižní Koreji, v Rusku a v Turecku. Celkový počet rozestavěných jaderných bloků tak globálně stoupnul na 54. V letošním roce by podle odhadů Světové jaderné asociace mělo zahájit provoz čtrnáct z nich. Většina opět v Asii (šest v Číně, tři v Jižní Koreji, jeden v Indii), ale velká očekávání panují i v Evropě: během roku 2019 počítají Francouzi s elektrárnou typu EPR ve Flamanville, Slováci s bloky Mochovce 3 a 4 typu VVER-440 V213 a Bělorusové s elektrárnou Ostrovec typu AES-2006. V Rusku by rovněž letos měla začít fungovat první plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov, která zajistí elektřinu a teplo pro přístav Pevek na Čukotce.

Letopočet 2018 mají v kolonce jako rok definitivního uzavření tři jaderné reaktory: ruský Leningrad I (v provozu od roku 1973), americký Oyster Creek (v provozu od roku 1969) a čínský Chin Shan (v provozu od roku 1977). Celkem se jednalo o instalovaný výkon 2 148 MW. Čistý přírůstek jaderné kapacity tak loni činil 8 252 MW, tedy více než sedm bloků elektrárny Temelín.

 
 
Reklama