Česká štědrovečerní večeře patří k energeticky nejúspornějším na světě
Společnost epet porovnala energetickou náročnost štědrovečerních večeří ve světě. Česká patří k nejúspornějším, její příprava vyjde zhruba na 18 korun.

Štědrovečerní večeře se ve světě výrazně liší nejen složením, ale i energetickou náročností. Analýza společnosti epet ukazuje, že česká štědrovečerní tabule patří z tohoto pohledu k nejúspornějším. Příprava tradiční kombinace kapra nebo řízku s bramborovým salátem vyjde průměrnou domácnost přibližně na 18 korun.
Na opačném konci žebříčku stojí země, kde dominují dlouho pečené masité pokrmy. Například příprava amerického krocana spotřebuje zhruba 7,4 kWh energie, což odpovídá přibližně 60 korunám. Energeticky náročná je také německá husí pečeně nebo britská vánoční večeře doplněná o několik hodin připravovaný Christmas pudding.
„Vánoční spotřebu energií neovlivňuje jen topení nebo světelná výzdoba domácnosti, svou roli hraje také vaření. Právě v období před a během svátků je trouba zapnutá často od rána do večera, což může domácnosti překvapit na vyúčtování. Přitom i drobné změny dokážou spotřebu snížit, například využití zbytkového tepla trouby, pečení více chodů najednou nebo častější používání pokličky při vaření na sporáku. Vánoční pohoda tak nemusí nutně znamenat vyšší energetickou zátěž,“ popisuje Roman Šmíd, obchodní ředitel společnosti epet.
Česká kuchyně boduje kratší dobou tepelné úpravy a jednodušší přípravou. Pro srovnání, energie potřebná k přípravě štědrovečerní večeře ve všech českých domácnostech by elektrárně Temelín zabrala přibližně pět hodin, zatímco na všechny americké krocany pečené na Štědrý den by musela vyrábět elektřinu nepřetržitě více než tři týdny.

Společnost epet je dodavatelem elektřiny a zemního plynu a působí nejen v České republice, ale i na Slovensku. Energie dodáváme jak do domácností a menších firem, tak velkoodběratelům z řad významných společností z oblasti průmyslu, potravinářství nebo ...