Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Novinky ze světa dodavatelů energií

Xenergie prodávají energie prostřednictvím slevového portálu Slevomat. RWE investuje do OZE v Maďarsku a v Polsku. Rekordně nízkou cenu plynu nabízí Skautská energie.

Kalkulátor cen energií TZB-info

Rekordně nízká nabídka plynu v kalkulátoru TZB-info

Když se doposud v kalkulátoru objevila cena pod 700 Kč/MWh bez DPH, byla to buď nabídka pro distribuční oblast E.ON, kde je poměr mezi cenou plynu a paušálem jiný nebo se jednalo o nejvyšší kategorii odběru, nad 63 MWh za rok u několika mála produktů.

Cena nové nabídky Skautské energie je 655 Kč/MWh s nulovým měsíčním paušálem pro všechny oblasti i kategorie odběrů. Skautská energie neobchoduje s energií, ale cena je vysoutěžena aukční společností Terra Group Investment. Vítězný dodavatel uzavře se zákazníkem smlouvu na dobu určitou, na jeden rok. Před vypršením smlouvy má zákazník možnost ji prodloužit za v tu dobu aktuální, vysoutěžené ceny.

Skautská energii sice má na stránkách kalkulátoru cen energií TZB – info uvedeno, že se jedná o nabídky určené pouze pro členy skautského hnutí, ale každý zájemce má možnost poptat dodávku energií přímo z kalkulátoru tuto aukční společnost, stačí kliknout na tlačítko „Poptat u dodavatele“ s nabídkou Skautská energie. Konečně veškeré administrativní práce pro Skautskou energii stejně zabezpečuje tato aukční společnost.

Xenergie nyní nabízí energie prostřednictvím slevového portálu

Dodavatel energií Xenergie se rozhodl prodávat elektřinu a plyn novým způsobem, pomocí slevového portálu Slevomat. Prodej funguje tak, že zákazník za cenu 99 Kč zakoupí voucher v hodnotě 1500 Kč. Tento voucher pak slouží jako poukázka na slevu při platbě zálohy. Spotřebitel tedy nedostane peníze zpět ihned, ale musí podepsat smlouvu a počkat, až společnost Xenergie jeho odběrné místo převede a on začne platit zálohy. Tato nabídka je určena pouze pro zákazníky, kteří si voucher zakoupí ve Slevomatu a kteří podepíší smlouvu s Xenergií na nové odběrné místo, na dobu 27 měsíců. Platí rovnice: jedno odběrné místo = jeden voucher.

K nabídce na zakoupení slevy však není uvedena konkrétní produktová řada dodavatele. Pokud by se postupovalo stejně, jako u všech nových zákazníků, byla by pro ně připravena akční nabídka. Tento produkt platí vždy do konce kalendářního roku. Následující rok čeká zákazníka změna cen, bude mít ceny podle ceníku standardní produktové řady, která je dražší.

Kdyby platily stejné ceny Akční produktové řady pro rok 2016, jako jsou pro tento rok, ušetřil by průměrný spotřebitel (spotřeba 3 000 kWh za rok, jednotarif) 486 Kč, následující rok pak 211 Kč. Připočtením hodnoty voucheru a po odečtení jeho nákupní ceny, získá zákazník 1401 Kč a celkem tedy ušetří za dva roky 2 098 Kč. Při této průměrné spotřebě, volbou nejlevnější nabídky v kalkulátoru, zákazník uspoří 1 372 Kč za rok, tedy za dva roky 2 744 Kč. Protože však zájemce nevyužije akční nabídky po celou dobu prvního roku, ale bude přepojen většinou od března příštího roku, tak úspora bude asi o 100 Kč nižší. Úsporu jsem porovnal proti nejběžnějším cenám na trhu, proti ceně produktové řady ČEZ Standard.

U plynu, při srovnání cen vůči standardnímu produktu RWE a při spotřebě 20 MWh/rok, zákazník první rok ušetří, pokud by se mu podařilo odebírat plyn celý rok, 2 178 Kč. Druhý rok pak 937 Kč. Spolu s hodnotou voucheru výhoda celkem představuje maximální částku 4 516 Kč za dva roky. Volbou nejvýhodnější nabídky z kalkulátoru cen energií TZB-info by zákazník ušetřil až 9 876 Kč, ale za rok.

V souvislosti s nabídkou oceňuji, že dodavatel srozumitelně na portále Slevomat vysvětluje náležitosti nabídky. Neubránil se však tradičnímu českému folkloru v podobě uvádění výhod, na které má zákazník automaticky právo ze zákona, např. dodavatel nemůže za změnu dodavatele vyžadovat od zákazníka platby.

Při rozhodování lze využít i názory lidí z diskuze u nabídky na portále Slevomat. Zájemci by měli tímto způsobem spočítat konkrétní úsporu, zejména s ohledem na délku využití akční produktové řady první rok smlouvy.

RWE dokončil stavbu největší solární elektrárny v Maďarsku a větrnou elektrárnu v Polsku

Solární elektrárna se nachází na severovýchod od Budapešti a je vybudována na místě dřívější odkalovací nádrže. Plánovaný výkon elektrárny je 16 MW a skládá se ze 72 480 solárních modulů, každý modul má výkon 255 W. Elektrárna bude dodávat elektřinu přibližně 4 000 domácnostem.

Ke konci minulého roku bylo v Maďarsku instalováno 80 MW zdrojů pocházejících ze solárních elektráren, což představuje 6,8% podílu na hrubém výkonu.

RWE rovněž dokončil stavbu větrné elektrárny o výkonu 17 MW, jako rozšíření původního projektu Nowy Stav I, nedaleko Kdaňsku. Celkový výkon i s původní elektrárnou je 28 MW, který dodá celkem14 turbín. Tyto dvě elektrárny zvýší výkon elektráren RWE v Polsku na 240 MW. Podle představitele RWE Inogy, Polsko představuje zemi s velmi příznivými podmínkami pro stavbu větrných elektráren a výhodu je rovněž všeobecná ochota obyvatelstva podporovat jejich rozvoj.

Zdroj: Slevomat, RWE
 
 
Reklama