Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zajištěná kapacita v LNG terminálech

Plyn v zásobnících by pokryl spotřebu zhruba do ledna. S využitím plynu z LNG terminálu by tak Česká republika vydržela zřejmě až do března.

Terminál má být zprovozněn přibližně v polovině září

Roční spotřeba plynu v Česku činí asi 9,4 miliardy m3 plynu, plovoucí LNG terminály u nizozemského města Eemshaven podle ministra průmyslu a obchodu zajistí asi třetinu.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a generální ředitel polostátní energetické společnosti ČEZ Daniel Beneš jednali o terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku. Stát si v tamních terminálech prostřednictvím ČEZ pronajal kapacitu. Zásobníky plynu v Česku jsou nyní plné zhruba ze 77 %, plyn v nich by pokryl spotřebu zhruba do ledna. S využitím plynu z LNG terminálu by tak Česká republika vydržela zřejmě až do března.

Terminál má být zprovozněn přibližně v polovině září, využívat se má začít bez prodlev. Na skladovací prostor stát dosáhl v soutěži prostřednictvím společnosti ČEZ. Podle šéfa skupiny Beneše bude jeho pronájem stát vyšší desítky milionů eur ročně, blíže ale cenu nechtěl komentovat s tím, že jde o obchodní tajemství.

Problém spočívá v zajištění logistiky, nikoliv v nedostatku plynu

Stát nyní musí získat LNG, které zatím nemá zajištěné. Problém spočívá v zajištění logistiky, nikoliv v nedostatku plynu samotného, nákup by tak podle nich neměly provázet problémy. Roční spotřeba LNG podle ministra dosahuje jen asi zhruba čtyřdenní produkce plynu v Kataru, nákup by neměl být problematický. Jedná se o krátkodobých spotových kontraktech, jak dostat do přístavu první lodě po 15. září, kdy tento terminál bude spuštěn.

 
 
Reklama