Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Kolem Dukovan roste v posledních dnech napětí kvůli Rusku a Číně

Přinášíme výběr posledních událostí kolem dostavby jaderné elektrárny Dukovany.

25. března - Vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že finální rozhodnutí o tendru na stavbu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany bude na příští vládě. Z vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) dále vyplynulo, že Česko v tendru neosloví čínského zájemce, společnost CGN. Zůstali tak čtyři uchazeči - francouzská EdF, jihokorejská KNHP, kanadsko-americký Westinghouse a také ruský Rosatom. Do listopadu se mají vyjádřit, jak budou naplňovat bezpečnostní požadavky. Opozice kritizovala, že v tendru zůstal ruský Rosatom.

- Čínské velvyslanectví v Praze uvedlo, že vyloučení společnosti CGN z tendru se odchyluje od zásad spravedlivé soutěže a pravidel mezinárodního obchodu.

26. března - Devatenáct opozičních zákonodárců poslalo otevřený dopis premiérovi Andreji Babišovi (ANO), v němž vyzývají k odvolání vicepremiéra, ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) z vládních postů kvůli postupu s tendrem. Havlíček podle nich svým jednáním ohrožuje bezpečnost České republiky.

- Premiér Andrej Babiš oznámil, že další postup v plánované stavbě nového bloku Dukovan projedná Bezpečnostní rada státu (BRS), následně se jím bude zabývat vláda.

29. března - Zasedala Bezpečnostní rada státu (BRS). Vládní ČSSD poté informovala, že zpravodajské služby připraví a vyhodnotí bezpečnostní posouzení čtyř uchazečů o stavbu nového bloku Dukovan. Bezpečnostní dotazník, který bude zájemcům rozeslán, má vytvořit pracovní skupina zastřešená ministerstvem vnitra, v níž měl být i vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. Toho ale vláda z funkce odvolala s odůvodněním, že nemá bezpečnostní prověrku. Míl s důvody nesouhlasil, o prověrku ho podle něj nikdo nežádal. Část opozice krok vlády spojila s tím, že Míl kritizoval přizvání Rosatomu do tendru.

- Vicepremiér a ministr Havlíček k Mílovu odvolání uvedl, že bez bezpečnostní prověrky Míla je obtížné připravit jakýkoli dokument týkající se stavby nového dukovanského bloku. Ministr také poukázal na podle něj špatnou komunikaci mezi skupinou pod vládním zmocněncem a další skupinou na ministerstvu průmyslu. Agenda Mílovy skupiny se podle Havlíčka postupně přesune pod jeho resort, kde by měla vzniknout nová sekce s náměstkem. Do té doby povede tým na ministerstvu ředitel odboru jaderné energetiky Tomáš Ehler.

- Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) úprava dotazníku zabere asi několik týdnů. Nadále se počítá s tím, že tendr na stavbu nového dukovanského bloku vypíše až příští vláda. S postupem podle vicepremiéra souhlasily Bezpečnostní informační služba, Úřad pro zahraniční styky a informace i Vojenské zpravodajství.

31. března - Senát ve svém usnesení oznámil, že Čína a Rusko jsou bezpečnostní hrozbou a vláda by neměla uchazeče z těchto zemí oslovovat a zvát do tendru na výstavbu nových jaderných bloků v Dukovanech. Horní komora v usnesení vyjádřila znepokojení nad postupem vlády i ministerstva průmyslu.

 
 
Reklama