Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Nové efektivní horkovody rozvádí teplo v dalších městech

Výměny dožívajících parovodů hospodárnějšími horkovodními či teplovodními rozvody nezastavila ani nepříznivá epidemiologická situace. Teplárny letos vymění nebo zmodernizují v sedmi městech bezmála 12 km tras parních rozvodů.


Výměna parovodů v Brně

Je to sice méně než vloni, ale v řadě lokalit jde o poslední dokončovací etapy dlouholetých projektů. Liberec letos už jen dolaďoval provoz nových horkovodů ve zkušebním provozu. Janské Lázně, Teplice a Písek přechod na horkovody letos víceméně dokončí. Příští rok to čeká Přerov. Pokračovat se bude v Brně a v Českých Budějovicích. Výměna parovodů za horkovody se připravuje i v dalších lokalitách.

„Poslední roky jasně ukazují, že vedle ekologizace výrobních zdrojů patří mezi priority teplárenských společností také výměna dožívajících parovodů. Stále je však prostor pro urychlení tempa modernizace,“ říká ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek. Nové moderní rozvody, v nichž místo páry přenáší tepelnou energii voda, přinášejí citelné snížení ztrát. Spotřeba paliva může klesnout až o celou osminu, což přispívá ke stabilizaci ceny tepla a také ke zlepšení kvality ovzduší.

„Mezi benefity pro zákazníky, kteří již využívají nové horkovodní výměníkové stanice, patří mimo snížení spotřeby tepla v zásobovaných objektech také možnost plynulé regulace potřebného topného výkonu či úspora čerpací práce díky technologii bez nutnosti vracení vzniklého kondenzátu,“ vypočítává přednosti horkovodních soustav Martin Hájek a připomíná, že moderní technologie horkovodních výměníkových stanic celkově přináší zákazníkům efektivní a úspornou distribuci tepla za zvýšení jejich komfortu a bezpečnosti.

Během minulých let se při výměně tepelných sítí rovněž osvědčila spolupráce s dalšími síťovými dodavateli (elektřiny, plynu, vody či telekomunikací), se správci místních komunikací i dalšími dotčenými organizacemi. Ve vzájemné spolupráci se tak plánuje a využívá jedna stavební uzávěra. Tím se minimalizuje opakované nepříjemné omezování pohybu osob i dopravy.

Příklady letošních projektů konverze a modernizace parovodů.


TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky
logo TEPLÁRENSKÉ SDRUŽENÍ České republiky

Zájmové sdružení právnických osob, jejichž činnost souvisí s problematikou výroby, rozvodu a spotřeby tepla, výrobou a montáží technologií pro teplárenství a projektování zařízení pro zásobování teplem. Členové Teplárenského sdružení ČR vyrábějí více než ...

 
 
Reklama