Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Škody na vedení po vichřici Eberhard vyčíslil ČEZ na 30 milionů

Na 30 milionů korun odhaduje energetická společnost ČEZ škody způsobené vichřicí Eberhard, která se Českem prohnala v neděli a v noci na pondělí.


© Fotolia.com

Opravárenské čety musely řešit více než 2400 poruch. V nejhorší okamžik bylo bez proudu přes 350.000 odběratelů, uvedla mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Kvůli vysokému počtu poruch vyhlásil ČEZ kalamitní stav v 11 krajích. Nejhorší situace byla v pondělí ve 03:00, kdy energetici evidovali 420 poruch na vedení vysokého napětí a bez proudu bylo 356.000 odběratelů. "Co do počtu odběrných míst se jednalo o polovičního Herwarta," připomněla mluvčí orkán, který se Českem prohnal na konci října 2017.

Poruchovým četám se situaci dařilo poměrně rychle zvládat. V pondělí ráno bylo bez proudu ještě 240.000 odběratelů, po poledni se počet odběrných míst bez elektřiny podařilo snížit na 70.000. "Na většině distribučního území mohl být ještě v pondělí ve 22:00 kalamitní stav ukončen," uvedla Lapáčková Beránková.

V úterý večer energetici odvolali kalamitu také na Děčínsku, Českolipsku, Trutnovsku, Rychnovsku, Olomoucku, Šumpersku a Opavsku. Nejdéle trvalo odstraňování poruch v okrese Bruntál, kde kalamitní stav platil do středečního podvečera.

Celkem řešili technici společnosti ČEZ více než 2400 poruch způsobených větrem, z toho více než 720 na vedení vysokého napětí. Škody způsobené vichřicí na distribučním zařízení firma vyčíslila na 30 milionů korun. Infolinka společnosti ČEZ vyřídila v souvislosti s větrem 42.000 hovorů, uvedla mluvčí. Dalších 14.000 zákazníků navštívilo firemní portál bezstavy.cz, na kterém je také možné závady na vedení hlásit.

Vichřice Eberhard zasáhla Česko v neděli odpoledne a v noci na pondělí. Silný vítr, který lámal stromy, trhal střechy a komplikoval dopravu na silnicích i železnici. Na Sněžce dosáhl vítr v nárazech rychlosti přes 206 kilometrů za hodinu, a měl tedy sílu orkánu.

Státní podnik Lesy České republiky odhadl ztráty na dřevu zničeném vichřicí přibližně na půl miliardy korun. Také odhady pojišťoven hovoří o škodách v řádu několika stovek milionů korun.

 
 
Reklama