Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Analytici: Dodávky plynu z USA mohou dávat pro Česko smysl

Možné zahájení dodávek plynu z USA může dávat pro Česko smysl. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK.


© Fotolia.com

Za výhodu označují hlavně případnou geopolitickou různorodost dodávek. Ekonomicky je podle nich zatím stále výhodnější dopravovat do ČR ruský plyn. O zájmu Spojených států dodávat do Evropy, potažmo Česka, zkapalněný zemní plyn LNG informovala některá tuzemská média v souvislosti s aktuální návštěvou premiéra Andreje Babiše (ANO) v USA.

"Je to asi zlom. Dosud nebyl plyn z USA konkurenceschopný, ani nebyl takový přebytek pro export. Ale jejich břidlicový plyn se daří těžit jednak ve velkém množství, těžba se stále zvyšuje, a také snížili těžební náklad na polovinu. Sousední Německo se navíc hlásí k tomu, že postaví přijímací terminály na LNG," řekl ČTK Vladimír Štěpán z poradenské firmy ENAS.

Německo podle něj začne hodně využívat plyn po dobudování plynovodu Nord Stream 2 a ve chvíli, kdy definitivně odstaví své jaderné zdroje. "USA chtějí vybudovat terminály i v Pobaltí a Řecku. Rusové jdou pro změnu i z jihu. Není nic lepšího než konkurence," dodal Štěpán.

Hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda uvedl, že čím aktivněji by se Česko do zajištění dodávek zkapalněného plynu z USA zapojilo, tím výhodnější to pro něj může být. "Česko bude zřetelně demonstrovat svoji transatlantickou orientaci, mimo jiné na klíčového spojence v rámci NATO. Problémem je ovšem poměrně vysoká nákladnost využívání zkapalněného plynu v Evropě. Pokud poslední slovo má říci trh, zatím je výhodnější zemní plyn dodávaný tradiční cestou," dodal.

Výkonná ředitelka Českého plynárenského svazu Lenka Kovačovská označila snahu americké administrativy podpořit své vývozce LNG za velmi jasnou a přímočarou. "Prezident Donald Trump hodně sází na region střední a východní Evropy, který by na rozdíl od západní Evropy, jejíž dodávky zemního plynu jsou výrazně různorodější, mohl více slyšet na geopolitický a antiruský sentiment. Proto posiluje ideu severojižního propojení této části Evropy s využitím stávajících i zamýšlených LNG terminálů. Zatím zde však chybí jak dostatečná kapacita terminálů, tak fyzické propojení - plynovody," dodala.

Česká republika dováží většinu plynu z Ruska. Ruský plyn proudí v posledních letech do Česka hlavně plynovodem Gazela, který navazuje na plynovod OPAL, jimž je přes Německo dopravován do republiky plyn z plynovodu Nord Stream, který je položen na dně Baltského moře. Vedle této trasy jsou pro dodávky ruského zemního plynu do ČR v současné době využívány další dvě trasy - první vede přes Bělorusko, Polsko a Německo a druhá - dříve hlavní trasa - vede přes Ukrajinu a Slovensko.

 
 
Reklama