Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

K rozšíření těžby uhlí v Bílině přišlo přes 4000 připomínek

K plánovanému rozšíření těžby uhlí na dole Bílina přijalo ministerstvo životního prostředí přes 4000 vyjádření při projednávání hodnocení vlivů záměru na životní prostředí (EIA).


© Fotolia.com

Převážně jde o identický text z webu www.spoluprotiuhli.cz, který vytvořila organizace Greenpeace. ČTK to řekla Dominika Pospíšilová z ministerstva. Veřejné projednávání k pokračování hornické činnosti na dole Bílina se uskuteční ve středu v Mostě.

Připomínky v textu Greenpeace se podle Pospíšilové zabývají vlivem těžby na klima a krajinu, zdravotními dopady a negativními dopady na kvalitu života v sousedství velkolomu.

Na přípravě připomínek Greenpeace se podíleli čtyři externí experti na hodnocení zdravotních dopadů, ovzduší, ochranu přírody a klima. "Podle jejich zjištění trpí dokumentace vážnými nedostatky zejména v oblasti hodnocení dopadů na klima, na ovzduší a na ptactvo. Chybí v ní také hodnocení tzv. externích nákladů těžby, variantní řešení, imisní bilance polétavého prachu a další důležité náležitosti," uvedla organizace ve zprávě zaslané dnes ČTK.

K těžbě uhlí připravili ekologové webovou stránku www.spoluprotiuhli.cz. "Signatáři požadují, aby ministerstvo buď vrátilo dokumentaci k rozšíření dolu těžařům k přepracování, protože v ní chybí analýza dopadů na klima, nebo aby ministerstvo rovnou vydalo k záměru negativní závazné stanovisko," uvedla organizace Greenpeace.

K těžbě uhlí se nyní mohou vyjádřit také obce a města v okolí lomu. Vrácení dokumentace EIA k přepracování požaduje na základě jednohlasně přijatého usnesení zastupitelstva i nedaleké město Litvínov.

Celý proces posuzování vlivu těžby na životní prostředí bude zakončený stanoviskem EIA. "Doba, kdy bude stanovisko vydáno, záleží na náročnosti vypořádávání připomínek. Všechny odborné připomínky musí být v rámci procesu EIA ze zákona vypořádány," uvedla Pospíšilová.

Samotné stanovisko EIA není ještě povolením k těžbě. Těžbu povoluje báňský úřad, který by se v případném řízení o povolení hornické činnosti musel vypořádat s dalšími zákonnými požadavky, včetně námitek obcí, vlastnickými vztahy k pozemkům, s dalšími stanovisky a vyjádřeními například od vodoprávního úřadu, orgánu ochrany ovzduší a krajské hygienické stanice.

Severočeské doly mají v plánu v letech 2019 až 2035 vytěžit skoro 150 milionů tun uhlí. Těžba se přiblíží na půl kilometru k obcím Mariánské Radčice, Braňany a městu Duchcov. O rozšíření povrchové těžby v Bílině rozhodla vláda v říjnu 2015. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy uvedl, že vláda rozhodnutí učinila mimo jiné kvůli zajištění dostatku uhlí pro teplárny a domácnosti a svou roli hrálo i udržení zaměstnanosti. Uhlí bude sloužit i elektrárnám ČEZ. Výše zásob je odhadnuta na 149,8 milionu tun.

 
 
Reklama