Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Vyřazování jaderných reaktorů překonává výstavbu nových

Vyřazování jaderných reaktorů z provozu výrazně překonává výstavbu nových elektráren, protože tempo výstavby reaktorů v Číně zpomalilo a několik rozvojových zemí zrušilo projekty na nové elektrárny.


© Fotolia.com

Vyplývá to z výroční zprávy o stavu jaderného průmyslu WNISR. Do poloviny letošního roku bylo v procesu vyřazení z provozu 115 reaktorů, což je zhruba 70 procent ze 173 reaktorů, které jsou trvale zavřené. Vyřazování z provozu zahrnuje odstranění paliva a demontáž reaktoru a stavby. Plně vyřazeno z provozu tímto způsobem je jen 19 reaktorů, z nich 13 v USA, pět v Německu a jeden v Japonsku. Pouze deset jich bylo demontováno tak, že místo může být použito pro novou výstavbu. Mnoho firem dává přednost tomu, že po zastavení produkce elektřiny nechá jádra reaktorů desetiletí chladnout na místě.

"Odstraňování jaderných zařízení pracovníky, kteří vědí, jak to bylo sestaveno, dává větší smysl, než je o desetiletí později nechat demontovat lidmi, kteří o tom nic nevědí," uvedl hlavní autor zprávy Mycle Schneider.

Vyřazování z provozu se stalo velkou aktivitou pro mnoho stavitelů a provozovatelů reaktorů. Nákladný proces se tak stal obchodní příležitostí.

Na konci června bylo na celém světě ve výstavbě 50 reaktorů, z toho 16 v Číně, o celkové kapacitě 48,5 gigawattu (GW). Největší počet reaktorů ve výstavbě byl v roce 2013, kdy činil 68, od neštěstí v japonské elektrárně Fukušima však má tento údaj klesající trend.

Jadernou elektrárnu v současnosti staví 15 zemí, o dvě více než v polovině roku 2017. Nováčky jsou Bangladéš a Turecko, které začaly stavět první elektrárny. Některé země však své plány zrušilo, jako Jordánsko, Malajsie, USA. V Argentině, Indonésii a Kazachstánu byly plány na nové reaktory odloženy.

V polovině letošního roku bylo v provozu 413 jaderných reaktorů ve 31 zemích. O deset více než před rokem. K růstu přispěl restart několika reaktorů, které byly dlouhodobě odpojené. Nejvíce reaktorů v provozu bylo v roce 2002, a to 438.

Jaderné elektrárny vyrobily loni 2500 terawatthodin elektřiny, o jedno procento více než před rokem. Podíl jaderné energie na celkové výrobě elektřiny činil 10,3 procenta. V posledních pěti letech tento podíl zůstává relativně stabilní, napsala agentura Reuters.

 
 
Reklama