Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Češi přihlásili do ekologické soutěže za 10 let skoro 2 200 projektů

Letos je to už 10 let, co začala soutěž E.ON Energy Globe vytahovat na světlo nejlepší české ekologické projekty. Rukama odborné poroty za tu dobu prošlo 2 167 přihlášek.

Soutěž E.ON Energy Globe
Soutěž E.ON Energy Globe

Z nominovaných projektů pak na základě veřejného hlasování ocenila soutěž 35 vítězů. Jednomu z nich se podařilo dostat až do světového finále.

Soutěž E.ON Energy Globe se u nás pořádá od roku 2008 a jako inspirace tehdy sloužilo udělování podobných cen v sousedním Rakousku. Tam je mimochodem i původ myšlenky na oceňování projektů, které šetří energie a přírodu. Nyní se soutěž koná v různých státech po celém světě. Vítězný projekt na národní úrovni postupuje do světového finále. V posledním ročníku mezinárodních Energy Globe Awards v Iránu se utkalo 178 různých zemí. Česká republika tuto soutěž hostila v roce 2009.

Pan Halík si kotlem na slívové pecky dokáže vytápět svůj dům. Jeho příběh je jedním z mnoha, které se díky soutěži dostali do širšího povědomí. Nové hranice architektury posunul Bohumil Lhota, když postavil mimořádný dům. Stavba dokáže otáčet jednotlivé místnosti o 180°. Kromě toho, že majitel domu může průběžně měnit svůj výhled, sem slunce svítí celý den. Autor této stavby, jež nemá ve světě obdoby, získal ocenění v roce 2012.

Soutěž se neomezuje pouze na zajímavé stavby nebo úsporná řešení. Oceňuje také projekty, jež šetří přírodu a inspirují ostatní. Příkladem je obec Šitbořice. Obec zavedla inteligentní systém třídění odpadů. Dnes po jejich vzoru třídí více než 80 dalších obcí. V každé z nich značně kleslo množství směsného odpadu, které končí na skládkách.

I letos se soutěž chystá odměnit nejlepší projekty v kategoriích Obec, Kutil, Firma, Mládež, Stavba a Nápad. Přihlásit se do ní je možné až do 30. dubna 2018. Slavnostní vyhlášení soutěže bude letos na podzim.


E.ON Česká republika, s.r.o.
logo E.ON Česká republika, s.r.o.

Skupina E.ON je tradičním partnerem české energetiky. Na českém trhu působíme od roku 1998. Dodáváme elektřinu 1,2 milionu zákazníků a zemním plynem zásobujeme více než 220.000 zákazníků, a to převážně v jižních Čechách a na jižní Moravě.

 
 
Reklama