Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Ceny elektřiny 2016

Elektřina zlevnila loni i předloni. Budou i letos domácnosti profitovat ze snížení cen na energetických burzách? Pro penize.cz odpovídal Ing. Jan Schindler, analytik Kalkulátoru cen energií TZB-info.

Jisté je jedno: kdo se o své účty bude starat a zajímat se o možnosti úspory, bude na tom lépe.

Mezi dodavateli stále existují významné rozdíly v cenách, a to především v případě zemního plynu.

Porovnávat můžete v nezávislém porovnání dodavatelů Kalkulátor cen energií TZB-info

Pokud by elektřina zlevňovala, bude výše úspory záležet na využití elektrického proudu v domácnosti.

„V případě poklesu cen o 100 korun za megawatthodinu lze očekávat úspory kolem 300 až 400 korun za rok. U domácností, které elektřinou topí a mají spotřebu asi deset MWh, by mohla úspora dosáhnout až 1100 korun ročně,“ řekl pro penize.cz Jan Schindler.

Podstatně vyšších úspor by mohli dosáhnout spotřebitelé zemního plynu, a to kolem dvou až pěti tisíc korun za rok.
Kolik přesně domácnost ušetří, je vždy individuální. Podstatná je nejen cena elektřiny, ale také spotřeba, nebo tarif, který si odběratel u své energetické společnosti vyjedná. A prostor k vyjednávání stále je.

Nejnovější článek na TZB-info ke změně dodavatelů - Trh se mění, staré metody nefungují a zákazníci jsou poučenější. Novou cestou ke zvýšení počtu zákazníků je tedy nákup celých společností.

Energetický regulační úřad již stanovil výši regulovaných cen dodávek elektřiny a plynu na rok 2016 a nejpozději na začátku prosince by měli dodavatelé zveřejnit ceníky elektřiny a plynu platné od 1. ledna 2016.


 
 
Reklama