Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Energetický zákon projedná vláda za týden, jsou k němu připomínky

Diskutovanou novelu energetického zákona by ministři měli projednat příští týden. ČTK to sdělil Filip Matys z tiskového oddělení ministerstva průmyslu (MPO), které zákon připravuje.

Novela je sice na programu vlády tuto středu, MPO ale do ní chce ještě zapracovat připomínky, které mu na svém zasedání minulý týden doporučila Legislativní rada vlády. Podle Matyse jich je asi 30. Mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jiří Chvojka v pátek ČTK řekl, že změn bude ještě více.

"Pokud budou připomínky zapracovány, tak je to pro nás se skřípějícími zuby přijatelný kompromis," sdělil Chvojka. Podle něj se připomínky týkají například vydávání licencí a terminologie. O rychlé přijetí normy se zasazují zaměstnavatelé. Hospodářská komora a Svaz průmyslu a dopravy dnes vyzvaly premiéra Bohuslava Sobotku a představitele Sněmovny, aby "energetický balík" projednala Sněmovna na mimořádné schůzi už v listopadu. Důvodem rychlého projednání má podle nich být minimalizování možnosti zásahu ze strany Evropské komise kvůli neplnění závazků, které Česká republika vůči komisi učinila.

Legislativní rada vlády se zákonem zabývala vícekrát, původní znění zákona kritizovali hlavně solárníci. Nelíbilo se jim, že stát chtěl stanovit maximální množství výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie (OZE) s nárokem na státní podporu. Paragraf ale ze zákona nakonec mezi posledními dvěma projednáváními radou vypadl. "Pevně věříme, že Legislativní rada vlády dala ministerstvu jasný signál, že návrhy na zpětné zásahy do garantovaných podmínek jsou v rozporu s právním pořádkem, a definitivně tak MPO nebo ERÚ od svých pokusů o destabilizaci šetrné energetiky v České republice upustí," uvedla výkonná ředitelka České fotovoltaické průmyslové asociace Veronika Knoblochová. Podle ní stabilní prostředí pro solární energetiku umožní další rozvoj odvětví a zůstanou zachována pracovní místa v servisních a instalačních firmách.

"Vítáme, že z návrhu novely vypadly body, které ohrožovaly stávající investice do obnovitelných zdrojů," uvedl také Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

S tím, že z návrhu zákona vypadlo právě omezení podpory OZE nesouhlasí ERÚ. "Snažili jsme se vyjít vstříc požadavku EU, aby podpora, kterou poskytuje český stát solárním elektrárnám, nebyla překompezováním," uvedl Chvojka. Úřad podle něj navrhl mechanismus, který v zásadě říkal, že po deseti letech provozu se měla solární elektrárna zkontrolovat. Přitom se mělo zjistit, zda už se investice do ní nevrátila, a není proto čas s podporou přestat. "Do zákona se to ale nedostalo. Tvrdíme, že se tím pádem zhorší kontrola, sníží se možnost zjistit, jak to skutečně s fotovoltaickými elektrárnami je a může se nám stát, že nás za to bude Evropská komise nějakým způsobem sankcionovat," řekl Chvojka.

ERÚ po dobu přípravy zákona kritizoval MPO, že s ním o podobě zákona dostatečně nekomunikuje. Chvojka uvedl, že Legislativní rada vlády nakonec ERÚ na jednání vzala a úřad měl v některých okamžicích možnost svoje výhrady vysvětlit. "Ale že by to byla kvalitativní změna o sto procent, to rozhodně není," dodal Chvojka. Nejbližší řádná schůze Sněmovny začne příští úterý. Pokud vláda novelu v příštím týdnu schválí a předloží ji poslancům, bude zapotřebí ještě splnit požadované lhůty, než se jí budou moci na schůzi zabývat.

 
 
Reklama