Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jablonec převzal místní teplárnu, lidem slibuje zlevnění tepla

Jablonecký primátor Petr Beitl převzal v dnes od předsedy představenstva MVV Energie CZ 198 akcií Jablonecké teplárenské a realitní (JTR). Město se tak stalo jediným vlastníkem společnosti, která teplem a teplou vodou zásobuje přes polovinu Jablonce.

"V nejbližších dnech provede vedení společnosti důkladnou analýzu, naším cílem je ještě letos teplo pro odběratele zlevnit," řekl novinářům primátor Beitl (ODS). Dosud patří cena tepla v Jablonci nad Nisou k nejvyšším v zemi.

Město koupilo zpět akciový podíl, který zhruba před 14 lety za 250 milionů korun prodalo. Jablonci tehdy zůstal minoritní podíl 34,22 procenta akcií a zbytek vlastnila MVV. O odkoupení akcií vyjednávalo město s majoritním vlastníkem bezmála dva roky. Pro odkup se rozhodlo poté, co se nebylo schopno s MVV dohodnout na investicích do soustavy. "Převzetí teplárny bude znamenat uklidnění situace, která v posledních dvou letech nebyla dobrá, nebyli jsme ve shodě nad základními parametry společnosti a situace se vyhrocovala," poznamenal Beitl (ODS).

Pro odběratele bude podle Beitla znamenat vlastnictví v rukou města větší jistotu a ochranu před dalším zdražováním tepla. Městská firma nemusí podle primátora vytvářet tak vysoké zisky, a může si tak dovolit teplo zlevnit. Před městem ale stojí projekt revitalizace celého systému, který podle odhadů přijde na zhruba půl miliardy korun. Představenstvo by se budoucností centrálního zásobování tepla a financováním modernizace systému mělo zabývat už na svém nejbližším zasedání. Zhruba půl roku bude mít navíc teplárna krizové vedení, v jeho čele by měl stát spolumajitel společnosti Loyd Group Pavel Spilka.

Jablonec zaplatí za majoritní balík akcií 202,6 milionu korun. "Před dvěma hodinami jsme převedli první splátku 62,6 milionu korun," řekl krátce po 14:00 novinářům ekonomický náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Zbytek by mělo město zaplatit nejpozději do konce ledna 2015. MVV ale s největší pravděpodobností dostane zaplaceno ještě do konce letošního roku. Jablonec totiž získal společnost Jablonecká teplárenská a realitní (JTR) se 160 miliony korun na účtech. Peníze chce cestou snížení základního kapitálu z firmy vyvést a použít na zaplacení. "Proces dekapitalizace už běží," uvedl Vele.

Pro MVV Energie CZ, která s obratem kolem tří miliard korun patří k největším teplárenským skupinám v zemi, byla účast v JTR jednou z mnoha. "Mrzí nás, že na rozdíl od jiných měst jsme s Jabloncem nenalezli shodu v oblasti rozvoje teplárny," řekl předseda představenstva Václav Hrach. S výsledkem jednání je podle něj firma přesto spokojena. "Rozhodnutí o prodeji většinového podílu považujeme za správné a zodpovědné vůči našemu akcionáři i zákazníkům JTR," dodal Hrach. V Libereckém kraji je MVV spoluvlastníkem tepláren v Liberci a České Lípě.

 
 
Reklama