Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Jablonec chce revitalizovat teplárenskou síť a zlevnit teplo

Jablonec nad Nisou chystá vlastní projekt revitalizace teplárenské sítě. Počítá s jejím řízeným rozpadem a vybudováním 20 blokových plynových kotelen.

Výrazně by to prý snížilo ztráty v rozvodech, spotřebu plynu a také emise škodlivin. Zhruba o pětinu by se mohla snížit cena tepla pro domácnosti, řekl dnes novinářům náměstek primátora Miloš Vele (ODS). Dnes je cena tepla v Jablonci jedna z nejvyšších v zemi, domácnosti platí přes 800 korun za gigajoul.

Náklady projektu se odhadují na 473 milionů korun, je tak výrazně dražší než ten, který před více než rokem představil většinový vlastník Jablonecké teplárenské a realitní (JTR), kterým je MVV Energie CZ. Její projekt ale počítá jen se třemi kotelnami. "Projekt MVV řeší jen část problémů, vůbec třeba nevyřeší ztráty v rozvodech," řekl Vele. Naproti tomu návrh města je podle něj komplexní. Primátor Petr Beitl dostal za úkol ho co nejdříve předložit většinovému vlastníkovi teplárny.

JTR je dominantním dodavatelem tepla ve městě. Jejím majoritním vlastníkem je MVV Energie CZ, které patří 65,78 procenta akcií, zbytek vlastní město. Že soustava centrálního zásobování teplem nutně potřebuje revitalizaci přiznává i majoritní vlastník. MVV už před více než rokem připravila projekt revitalizace, investici za 300 milionů korun však podmiňovala změnou stanov. Ta by výrazně oslabila pozici města jako minoritního akcionáře, a radnice proto návrh odmítla.

Kvůli neschopnosti obou stran najít společnost řeč jedná už téměř rok Jablonec s MVV o odkoupení majoritního podílu akcií v JTR. Zatím se ale nedokázaly shodnout na ceně, město má také problémy zajistit financování nákupu akcií.

Jednání v posledních měsících navíc zkomplikovala arbitráž, v níž MVV vymáhá po městu Jablonci 83,407 milionu korun jako náhradu škody za zmařenou revitalizaci a ztrátu přislíbené evropské dotace. Jablonec podle MVV zneužil svých akcionářských práv, když projekt nepodpořil. Město se nechová jako dobrý hospodář, uvádí se v žalobě. To radnice odmítá.

 
 
Reklama