Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Odborníci doporučili Jablonci řízený rozpad centrálního vytápění

Řízený rozpad centrálního zásobování teplem doporučili městu Jablonci nad Nisou odborníci ze společnosti Enviros. Vzniknout by mělo devět samostatných okruhů s 20 blokovými kotelnami po městě.

Celá síť by se postupně měla modernizovat. To je podle expertů cesta, jak zajistit konkurenceschopnost centrálního vytápění v 50tisícovém městě a snížit cenu za gigajoul, která patří k nejvyšším v zemi. Záměr už podpořili zastupitelé, řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Loni platily domácnosti v Jablonci za teplo v průměru 799 korun za gigajoul, kvůli zvýšení daně z přidané hodnoty stoupne letos cena na 806 Kč. "Naším cílem jednoznačně je nemít nejdražší teplo v republice. Ne všichni se mohou odpojit a musíme zabezpečit lidem, kteří jsou k soustavě připojeni, konkurenceschopné ceny ať už ve spolupráci s MVV, nebo jako jediný vlastník teplárny," řekl ČTK primátor Petr Beitl.

Soustava centrálního zásobování teplem podle Beitla nutně potřebuje revitalizaci. Přiznává to i majoritní vlastník Jablonecké teplárenské a realitní (JTR) - MVV Energie CZ. MVV už před rokem připravila projekt revitalizace za 300 milionů korun, který měl zefektivnit centrální zásobování teplem, snížit ztráty i cenu tepla. MVV ale podle Beitla podmiňovala investici změnou stanov, která by výrazně oslabila pozici města jako minoritního akcionáře ve společnosti i jeho vliv na cenu tepla. Radnice proto návrh odmítla.

Kvůli zmařené revitalizaci a ztrátě přislíbené evropské dotace teď MVV Energie Jablonec žaluje. V arbitráži vymáhá náhradu škody 83,407 milionu korun, o něž údajně zamítavým stanoviskem města přišla. Jablonec podle MVV zneužil svých akcionářských práv, když projekt nepodpořil. Město se nechová jako dobrý hospodář, uvádí se v žalobě. "MVV nás obviňuje z poškozování společnosti, protože jsme nepřistoupili na jejich návrh revitalizace. My ale nemáme problém s revitalizací jako takovou, ale s oslabením role města ve společnosti," vysvětlil primátor.

JTR je dominantním dodavatelem tepla v Jablonci, napojeno je na ni kolem 8500 domácností zejména na sídlištích, 87 podniků, obchodů a veřejných budov. Kvůli neschopnosti najít společnou řeč začalo město v polovině loňska jednat s MVV o odkoupení majoritního balíku 65,78 procenta akcií. Radnice nabízí 200 milionů korun, vyjednávání se ale protahuje. Důvodem je mimo jiné nedostatek peněz.

Radnice si potřebuje na koupi podílu půjčit 100 milionů korun, zbytek dá ze svých rezerv. Město už dvakrát vypsalo na úvěr veřejnou soutěž, vždy ale dostalo jen jedinou nabídku, a muselo tendr zrušit. O tom, co bude dál, rozhodne Jablonec po Novém roce.

 
 
Reklama