Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Firmy se brání rostoucí ceně elektřiny

Stovky milionů korun navíc budou muset příští rok zaplatit velké české firmy za elektřinu. Poplatek, který platí za obnovitelné zdroje, se jim má zvýšit o 194 korun za MWh, částečně proto, že vláda snížila příspěvek z rozpočtu o 2 mld. Kč.

V letošním roce firmy přispívají na obnovitelné zdroje částkou 419 Kč/MWh k ceně spotřebované elektřiny. V roce 2013 to podle informací Energetického regulačního úřadu bude přes 600 Kč/MWh (konkrétní čísla se pohybují od 590 do 619 Kč/MWh). Jen České dráhy podle informací Svazu průmyslu a dopravy zaplatí v příštím roce přes 700 milionů. To zhruba odpovídá částce, kterou České dráhy doplácejí na provoz souprav Pendolino, nebo ceně dvou nových souprav Railjet, které stejně jako Pendolina pravděpodobně zůstanou nevyužité a proto ztrátové.

kalkulátor kalkulačka tzb-info tzbinfo porovnávač porovnání nákladů ceny energie elektřina plyn
Nezávislé porovnání cen elektřiny a plynu

Podle zástupců průmyslu je zvýšení příspěvku na podporu výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ nad současnou hodnotu 419 Kč/MWh přinejmenším pro velké odběratele likvidační. Příspěvek na OZE, KVET a DZ jim snižuje zisk v některých případech již v současnosti o více než 30 %, v příštím roce se může jednat až o 60 % zisku. Průmyslové podniky v zahraničí přitom na podporu OZE přispívají výrazně méně. Hospodářský výbor Poslanecké sněmovny proto uspořádal seminář s názvem Jak platit náklady obnovitelných zdrojů?

Vzhledem k probíhající krizi nemohou firmy zvýšení poplatku promítnout do cen. České firmy musí na rozdíl od svých zahraničních konkurentů ušetřit jinde, například na investicích. Žádají proto vládu, aby zvýšila příspěvek ze státního rozpočtu na takovou úroveň, aby byla alespoň zachována stávající výše příspěvku na podporu OZE, KVET a DZ, tj. 419 Kč/MWh. Podle odhadů Svazu průmyslu a dopravy by se mělo jednat o 7 mld. Kč. Vláda však oznámila, že výši příspěvku z letošních 11,7 mld. naopak pro příští rok sníží na 9,7 mld. Kč.

Horší je situace u poboček zahraničních firem, při rozhodování o případném uzavření některého provozu mohou ceny elektřiny, vedle dalších parametrů jako jsou náklady na pracovní sílu nebo strategická poloha, hrát důležitou úlohu.

S vyššími odvody nesouhlasí ani ekologové. Příčina je podle nich ve štědrém nastavení podpory pro projekty postavené v letech 2009 a 2010. "Přitom to tak být nemuselo, okolní země na prudký pokles nákladů fotovoltaiky reagovaly včas, jen Fischerově vládě trvalo celý zbytek funkčního období, než upravila legislativu," řekl ČTK vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský. U nových projektů je podle něj podpora dokonce až nízká. Podpora obnovitelných zdrojů podle něj zvedla ceny energie méně než liberalizace trhu s elektřinou.

 
 
Reklama