Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Stát umožní rychlejší výstavbu energetické infrastruktury

Při výstavbě elektrické přenosové soustavy by povolovací řízení měla být výrazně zkrácena a zjednodušena. Vyplývá to z analýzy schvalovacích procesů pro energetické stavby.

Tu dnes přijala vláda. Na tiskové konferenci to uvedl premiér. Mezi návrhy na zrychlení staveb je i možnost vyvlastnění. Výstavba by se měla vyrovnat tempu budování nových obnovitelných zdrojů. Podle Nečase trvá budování plynovodů nebo elektrického vedení se všemi potřebnými administrativními postupy až deset let. To by mohlo do budoucna ohrozit nejen ekonomiku, ale i energetickou bezpečnost státu, dodal.

Vláda zároveň uložila ministru průmyslu a obchodu Martinovi Kubovi, aby připravil návrh legislativních změn, které urychlení celého procesu výstavby sítí umožní. "Naším cílem je dostat se na období zhruba tří let," uvedl Kuba. Podle Kuby dochází při výstavbě sítí proti například větrným elektrárnám k obrovským zpožděním, která začínají být velký problém v Evropě i v ČR.

Ministerstvo navrhlo například při povolovacím procesu přesunout některé pravomoci z obcí a krajů na národní úroveň. Existuje také možnost sloučení územního řízení s procesem posouzení vlivů na životní prostředí. Dalším návrhem je stanovit časový limit pro územní a stavební řízení na 12 měsíců. V některých případech by měl stát dle materiálu využít možnosti vyvlastnění. Často se stává, že majitel pozemku nesouhlasí s projektem, který pak nemůže být realizován.

Českou energetickou síť v příštích 12 letech čekají investice za 63 miliard korun. Soustavu je nutné posílit kvůli náhlým přenosům energie z německých obnovitelných zdrojů, investice do sítě si ale vyžádají také tuzemské obnovitelné zdroje. Posílení soustavy bude v příštích letech nutné také kvůli dostavbě Jaderné elektrárny Temelín.

 
 
Reklama