Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Rok po Fukušimě - Japonsko téměř bez jádra

Rok po ničivém zemětřesení a cunami, v jejichž důsledku byla zničena jaderná elektrárna Fukušima Daiiči, jsou v provozu pouze dva z celkem 54 japonských energetických reaktorů. Podle agentury Reuters je možné, že v létě bude Japonsko zcela bez jaderné elektřiny.

Poslední dva provozované reaktory by mohly být odstaveny do dvou měsíců. Poslední aktivně provozovaný reaktor společnosti Tokyo Electric Power Company (TEPCO) by měl být odstaven 26. března z důvodu údržby. Zbývající reaktor patří společnosti Hokkaido Electric Power Company (HEPCO), odstávka z důvodu rutinní kontroly je plánována na konec dubna nebo začátek května.

Pokud do té doby nebude zprovozněn některý z odstavených reaktorů, bude Japonsko zcela bez jaderné elektřiny. Tento scénář je velmi pravděpodobný, protože všechny reaktory před novým spuštěním musí projít bezpečnostními prověrkami (stress testy) a následně získat povolení od místní i národní vlády.

Ministr obchodu Yukio Edano, pod kterého spadá elektroenergetika, přitom prohlásil na jednání japonského parlamentu: "Napjatý vztah mezi nabídkou a poptávkou (po elektřině) nemá vliv na naše rozhodování v otázkách jaderné bezpečnosti, a my se nacházíme ve fázi tvorby takového rozhodnutí."

"Je možné, že do léta žádný z reaktorů neobnoví provoz."

Edano již v lednu prohlásil, že Japonsko se může vyhnout povinným odstávkám elektřiny, které byly běžné v minulém létě, i v případě, že všechny reaktory budou odstaveny. Někteří výrobci, například oceláři, tlačí na znovuuvedení do provozu z obavy, že nedostatek energie a vysoké ceny elektřiny odsají zisky již tak zasažené silným jenem.

Dosud proběhla první fáze stress-testů u prvních dvou reaktorů. Vláda momentálně vyjasňuje, zda má proběhnout i druhá fáze, kdy bude simulováno kombinované působení většího počtu závažných událostí.

Poté, co Fukušima zničila mýtus o bezpečnosti jaderné energie, dokonce i některé projaderné místní autority požadují nové bezpečnostní pokyny. Ostatní požadují, aby všechny reaktory byly odstaveny až do oficiálního vyhodnocení katastrofy ve Fukušimě, což lze očekávat nejdříve v květnu nebo červnu.

Před Fukušimou vyráběly jaderné elektrárny 30 % elektřiny.

 
 
Reklama