Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Velká Británie výrazně podpoří průzkum a těžbu břidlicového plynu

Ing. Bronislav Bechník. Ph.D. , vedoucí redaktor oboru Obnovitelná energie TZB-info, komentoval pro ČT rozhodnutí Velké Británie výrazně podpořit průzkum a těžbu břidlicového plynu.

Velká Británie investorům odpustí až polovinu daní a půjde tak zřejmě o nejvelkorysejší podporu tohoto odvětví.

O návrhu se jedná a definitivní podoba podpory bude hotova za cca 3 měsíce, ale uvažuje se o snížení daně z obvyklých 62% na pouhých 30%, a to po celou dobu životnosti vrtu. Cílem je přilákat investory a rozběhnout těžbu břidlicového plynu, primárně však pro vlastní spotřebu Británie.

Britský ministr financí Goerge Osborne k tomu podle ČTK řekl: „Chceme vytvořit vhodné podmínky pro to, aby bylo možno prozkoumat a uvolnit tento potenciál způsobem, který umožní místním komunitám podílet se na jeho přínosech.“ Těžaři proto mají nařízeno z každého vrtu vyplatit obcím v jeho okolí 100 000 liber (přes 3 miliony Kč) + 1 % z příjmů z těžby.

Nové odhady hovoří o dvojnásobku toho, co se původně čekalo - 37 bilionů m3 plynu, z čehož 10 až 15 % je těžitelných. Je to více plynu než v USA nebo Číně, pro Velkou Británii by zásoby vystačily na zhruba půl století současné spotřeby. Ing. Bronislav Bechník, Ph.D., vedoucí redaktor oboru Obnovitelná energie TZB-info, však připomněl, že Polsko také původně avizovalo velké odhady a později se ukázalo, že byly až 10krát nadhodnoceny. Kromě toho se objevují náznaky, že údajný úspěch břidlicového plynu v USA je jen nafouknutou bublinou, stejně jako celá řada jiných investičních bublin v nedávné minulosti.


Zprávy 19.7.2013 ve 12 hodin, reportáž o břidlicovém plynu v 15:11 min.
Polsko plánuje těžbu od r. 2014. Polské úřady jen od začátku října do listopadu 2011 udělily přes sto licencí pro průzkum břidlicového plynu. Podle studie americké agentury EIA (Energy Information Administration) se uváděly v r. 2011 těžitelné zásoby břidlicového plynu v Polsku jako největší v Evropě s odhadem 5,3 bilionu m3.

S těžbou z břidlic přišla skutečná globální energetická revoluce, ve které Evropa zatím zaostává.

Zhruba před rokem byly v USA i díky těžbě břidlicového plynu třetinové ceny oproti EU a pětinové oproti Japonsku a americký průmysl procházel renesancí. V současnosti jsou již rozdíly cen nižší, protože již rok ceny plynu v USA rostou. V Evropě naproti tomu obecně panuje obava s velkých ekologických dopadů těžby břidlicového plynu. Například Británie zrušila moratorium na těžbu teprve koncem minulého roku.
Edward Chow, americký energetický expert, který se zúčastnil energetického kongresu společnosti Bussines Fórum, uvedl na pravou míru omyl, že se nejedná o těžbu jen břidlicového plynu, ale z břidlic se těží ropa i zemní plyn. Mimo jiné řekl: „Když se podíváte 5-10 let do budoucna, USA nebudou muset díky těžbě z břidlic dovážet tolik ropy jako nyní a zřejmě se stanou čistým vývozcem plynu. V oblasti ropy se nestanou pravděpodobně USA vývozcem ropy, ale v zemním plynu je to velmi pravděpodobné. Již několikátým rokem předstihují USA Rusko. Před 10 lety bych tomu nevěřil.“ Ale E. Chow zároveň konstatoval, že „v Evropě jsou jiné předpoklady. Např. suroviny pod zemí nevlastní v Evropě majitel pozemku, nejsou zde malé a střední těžařské firmy, nelze zde snadno pronajmout těžební zařízení, Evropa má větší hustotu osídlení a je těžší získat tu pro těžbu podporu.“

Na druhou stranu například Atrhur Berman, uznávaný energetický konzultant z Texasu, vidí v břidlicovém plynu hodně podobného s podřadnými hypotékami, které byly příčinou finanční krize. Největší těžařská firma Chesapeake údajně vydělává na spekulacích s těžebními právy, zatímco samotná těžba plynu je ztrátová. Sám zakladatel firmy Aubrey McClendon před několika lety prohlásil: „Mohu vás ujistit, že koupit pronájem za x a prodávat za 5x nebo 10x je mnohem výhodnější než se snažit produkovat plyn za 5 nebo 6 dolarů za milion kubických stop.“

ČR má moratorium na těžbu břidlicového plynu do roku 2014.

V ČR v roce 2012 Ministerstvo životního prostředí (MŽP) povolilo hledání možných ložisek ve dvou lokalitách. První oblast se nachází mezi Přerovem, Kopřivnicí a Vsetínem včetně významné části CHKO Beskydy, kde chce ložiska plynu zkoumat Cuadrilla Morava s.r.o., dceřiná společnost britské firmy Cuadrilla Resources. Druhé průzkumné území zahrnuje Trutnovsko včetně Broumovského výběžku a zahrnuje celou CHKO Broumovsko a zasahuje i do Krkonošského národního parku, žadatelem je Basgas Energia Czech, s.r.o., dceřiná společnost nadnárodní firmy Hutton Energy. Dotčené obce ihned vyjádřily nesouhlas a obavy o dopady na životní prostředí. Prezident České plynárenské unie navrhoval, že česká ložiska plynu stojí za ověření a podporoval otevření českých ložisek plynu.
Ještě v roce 2012 nakonec Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa zrušil původní souhlas se stanovením průzkumného území břidlicových plynů na Náchodsku a Trutnovsku. Moratorium platí v ČR na 2 roky.
 
 
Reklama