Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

České mozky se utkají v nápadech, jak znovu využít odpad

Podle statistických dat z r. 2016 se nakládalo v České republice s 34,4 miliony tun odpadů. Znovu využít jsme dokázali 80 % z nich. Velký podíl na tom má recyklace a využívání stavebních materiálů. Ministerstvo průmyslu a obchodu odmění projekty, kterou vedou ke snížení množství odpadů na skládkách.




Většinu vyprodukovaného odpadu mají na svědomí firmy. Jejich podíl na celkovém objemu je 84,6 %. Nejčastěji jde o stavební a demoliční suť. Zatímco množství odpadu u podniků klesá, domácnosti drží opačný trend. Na každého občana ČR připadlo v roce 2016 celkem 339 kg různého odpadu. To je o 7,5 % více než v předchozím roce.

Dobrou zprávou je, že každý rok stoupá množství tříděného odpadu. Papír, sklo, plasty nebo nápojové kartony recykluje 72 % všech domácností. Ve třídění obalů je Česká republika druhým nejlepším státem Evropské unie. Obyvatelé ČR vytřídili přibližně 49 kg na osobu (konkrétně 15 kg papíru, 12 kg skla, 12 kg plastů, 3 kg kovů a 7 kg ostatních odpadů). EU v roce 2014 (data za rok 2016 nejsou zatím k dispozici) po sobě zanechala 2 320 mil. tun odpadů, což je nejvíce od roku 2004 – polovina z toho putovala na skládky. Skládkováním odpadu ztrácí Evropa i ČR velmi cenné materiály, jejichž primární zdroje jsou v Evropě značně omezené nebo se zde vůbec nevyskytují a musí se dovážet.

„Jsme si vědomi toho, že zdroje nejsou bezedné, a proto by udržitelné nakládání se surovinovými zdroji mělo být naší prioritou. Česká republika nemá dostatek všech potřebných surovinových zdrojů, o to více se musí snažit existující zdroje znovu efektivně využívat,“ říká ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Z recyklovaných plastů se vyrábějí například silonová vlákna, která se využívají do spacáků nebo zimních bund, protihlukové stěny na dálnicích nebo atrakce na dětská hřiště. Sklo je významná druhotná surovina, která se dá recyklovat opakovaně. Díky jeho opětovnému použití šetříme primární zdroj, kterým je křemičitý písek. Recyklace papíru pomáhá papírnám snižovat náklady na jeho výrobu a šetřit celulózu. 100% recyklovaný je toaletní papír, plata na vejce a některé lepenky. Recyklát se přidává i do výroby nového papíru.

Inspiraci, jak zužitkovat druhotné suroviny, letos už podruhé hledá Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím soutěže Přeměna odpadů na zdroje. Hlavním cílem soutěže je proto upozornit na nutnost přechodu ČR k oběhovému hospodářství, kam se nyní ubírá nejen Evropská unie, ale i vyspělé země celého světa. Otázka, co s odpady je o to ožehavější, že Čína oznámila zákaz dovozu vybraných odpadů z celého světa i ze zemí EU. Zákon o odpadech navíc od roku 2024 skládkování směsného komunálního odpadu, recyklovatelných a využitelných odpadů zcela zakáže. K zamyšlení nad dalším praktickým využitím různých druhů použitých materiálů a výrobků s ukončenou životností soutěž loni přiměla 127 firem a škol.

„Těšíme se na letošní projekty, které mohou udat směr, jak odpovědně přistoupit k využívání surovin, jež máme. Ať už se to týká kreativního zpracování plastů, papíru, kovů, skla, inovativního využití odpadů a druhotných surovin ve stavebnictví a výrobě nebo třeba projektů, které budou k využití použitých materiálů a výrobků inspirovat druhé,“ uvedl ministr Hüner.

Podrobnosti o soutěži a kritéria pro jednotlivé kategorie zveřejnilo ministerstvo na stránkách druhotnasurovina.mpo.cz.
Uzávěrka přihlášek do soutěže je 31. března 2018. Slavnostní ocenění vítězů proběhne letos v červnu v prostorách Senátu Parlamentu ČR.

 
 
Reklama