Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

ABB zajistí připojení k britské rozvodné síti pro největší evropský projekt přílivové elektrárny

Projekt přílivové elektrárny MeyGen v úžině Pentland Firth ve Skotsku bude využívat technologii ABB pro přenos obnovitelné energie do elektrické sítě na pevnině.

Projekt přílivové elektrárny MayGen je předním světovým projektem v oblasti získávání energie z moře a bude využívat příliv v lokalitě, která má v rámci Evropy největší energetický potenciál – v úžině spojující Atlantský oceán se Severním mořem mezi Orknejskými ostrovy a Skotskem.

Pilotní fáze o výkonu 6 megawattů (MW) první velké britské přílivové elektrárny bude obnášet instalaci čtyř ponorných turbín v úžině Pentland Firth severně od Caithness. První dodávky elektrické energie se očekávají v roce 2016. Společnost získala zakázku od společnosti Atlantis Resources Limited.

ABB zajistí přeměnu elektrické energie na pevnině a připojení k elektrické síti, jehož prostřednictvím se bude elektřina bezpečně a spolehlivě přenášet do místní rozvodné sítě. Zakázka pro ABB obnáší návrh, engineering, dodávku a uvedení do provozu řešení pro přeměnu energie, rozváděčů a transformátorů, a také související stavební a elektroinstalační práce. K hlavním dodávaným výrobkům patří transformátory, rozváděče vysokého napětí a měniče elektrického proudu.

„Jsme rádi, že můžeme přispět k tomuto inovativnímu projektu a k využití potenciálu mořské energie,“ uvedl Claudio Facchin, ředitel divize Systémy pro energetiku ABB. „Zakázka znovu potvrzuje důvěru našich zákazníků v technologii ABB a naše osvědčené schopnosti dodávat bezpečné, spolehlivé a efektivní připojení k síti. To hraje klíčovou roli v integraci obnovitelných zdrojů energie, jejichž podíl na energetickém mixu stále roste.“

Studie inženýrů z Edinburské a Oxfordské univerzity, naznačují, že přílivový proud v úžině Pentland Firth má nesmírný energetický potenciál. Rychlost zdejších oceánských proudů se odhaduje až na 5 metrů za sekundu, což je v okolí Britských ostrovů nejvíce.

„Spolupráce s předními hráči v odvětví energetiky je velmi důležitá pro úspěch komerčních projektů přílivových elektráren, které nám umožňují využít celosvětový potenciál přílivových zdrojů, které doteď nebyly využity. Ten doposud ležel ladem. Společnost ABB jasně prokázala výjimečnou odbornou kvalifikaci v této oblasti a jsme si jistí, že nám dodají řešení nejvyšší kvality. Těšíme se na spolupráci s týmem z ABB, která zajistí úspěch projektu MeyGen,“ uvedl Tim Cornelius, generální ředitel společnosti Atlantis Resources Ltd.

Úvodní fáze projektu MeyGen má potenciál vyrábět až 86 MW elektrické energie. Tento výkon stačí přibližně pro 42 000 domácností a může uspokojit potřeby energie až 40 % domácnostní v oblasti Skotské vysočiny.

V následujících deseti letech MeyGen hodlá v úžině Pentland Firth nasadit přílivové turbíny s celkovým výkonem až 398 MW, které budou dodávat čistou a obnovitelnou elektrickou energii do britské celostátní sítě.
 
 
Reklama