Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Na Třebíčsko přijíždějí zájemci o dostavbu Dukovan, dnes Korejci

Korejská společnost Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), která se zajímá o stavbu jaderných bloků v Česku, se dnes představila firmám a starostům z okolí Dukovan.

Kulatý stůl v Třebíči pořádalo sdružení Energetické Třebíčsko. Už loni jednali v regionu zástupci ruského Rosatomu. Přijet chtějí i další zájemci o výstavbu nového jaderného zdroje v dukovanské elektrárně, řekl ČTK předseda Energetického Třebíčska Vítězslav Jonáš.

Zájem o stavbu nových bloků v Česku už dříve oznámilo šest společností: ruská státní společnost Rosatom, francouzská EDF, americko-japonská Westinghouse Electric Company, korejská KHNP, čínská China General Nuclear Power a společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea. Po prázdninách by měli na Třebíčsko přijet Číňané, další kulaté stoly budou podle Jonáše následovat. "Je to už pět firem, které o to projevily zájem," řekl.

Sdružení zastupuje zájmy obcí i firem z regionu směřující k udržení provozu jaderné elektrárny. Tlačí na to, aby byl nový blok Dukovan dokončen kolem roku 2035, kdy by podle dosavadních předpokladů měla firma ČEZ začít odstavovat nynější bloky. Uzavření elektrárny bez náhrady by podle regionálních politiků tuto část kraje ekonomicky poškodilo.

Zástupci KHNP osmi desítkám účastníků dnešního setkání v hotelu Atom představili zvažované typy reaktorů a v základních obrysech mluvili o možnostech spolupráce s českými dodavateli. Státem vlastněná KHNP provozuje v Koreji 25 jaderných bloků a další staví doma i ve Spojených arabských emirátech.

Se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho v jaderné elektrárně Temelín s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Prioritu mají starší Dukovany. Ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) ale v úterý ČTK řekl, že nikdo není schopen jednoznačně prohlásit, že současná vláda rozhodne o formě financování nového jaderného bloku v Česku. Stálý výbor pro jadernou energetiku se sejde v polovině června.

 
 
Reklama